Saturday, June 15, 2024

Dejstvo je, da je količina kozmetike, ki jo uporabljamo zdaj, neprimerno večja od tiste, ki so jo uporabljali naši predniki. Moja prababica je poznala samo svinjsko mast, v kateri so včasih raztopili kakšno zdravilno zel.


Moja babica je imela eno 300-gramsko Nivea kremo za obraz, roke in vse drugo. Ta krema je zadostovala za vse leto.
Količino kremic, losjonov, čistilnega mleka, šmink in drugih nujnih pripomočkov v povprečni kopalnici pa dandanes merimo v kilogramih.
Če na leto porabite samo en losjon za telo, eno mleko za sončenje, dve dnevni in dve nočni kremi ter dve kremi za roke, ste že pri več kot kilogramu "zaužitih" sestavin. Povprečna predstavnica lepšega spola, stara med dvajset in trideset let, na leto porabi od štiri do šest kilogramov kozmetike. Od tega bo 60 odstotkov končalo tudi v krvi, jetrih, ledvicah in drugih organih.
Američani, ki imajo radi tekstne statistike, so izračunali, da ženska ob redni uporabi v svojem življenju poje od dva do štiri kilograme šminke za ustnice.

Kaj smo zaužili?
Pri nakupu kozmetičnih preparatov smo potrošniki v nadvse neugodnem položaju. Zakonodaja sicer narekuje proizvajalcem, da morajo navesti uporabljene sestavine, vendar te lahko razume manj kot odstotek prebivalstva. Sestavine so napisane le po padajočem zaporedju, brez količin, zato dejansko ne morete vedeti, koliko obljubljenega izvlečka češenj, kamilice, aloje vere ali drugih snovi je v preparatu.
Da je zmeda še večja, vam kot naravno kozmetiko lahko oglašujejo tudi takšno, v kateri je naravnih sestavin samo za en sam odstotek.

Kaj je v preostalih 99 odstotkih?
Če bi vam napisali nafta, izdelka nikoli ne bi kupili. Ko derivati nafte dobijo zanimiva umetniška imena, pa postanejo "čudovite učinkovine". Skoraj vse, kar tako očarljivo diši v naših kremicah, milih, tonikih in deodorantih, je umetna dišava, pridobljena po sintetični poti. Tudi vse umetne arome jagod, mentola, češenj, magnolij, mandljev in podobno, so otroci nafte. Vsa barvila, ki nam tako lepo pričarajo barvo breskev, jagod ali limone v izdelkih, ali pa nam ponujajo neverjetno paleto barv za lase, so istega izvora.

V kolikšni meri je kozmetika škodljiva?
Dolgo je veljalo zmotno prepričanje, da kozmetika ostaja na površini kože in da zato v preparatih najdemo tudi sestavine, ki v živilih nikoli ne bi bile dovoljene. Tudi količine konzervansov, emulgatorjev in stabilizatorjev so v kozmetiki znatno večje kot v živilih. (Predstavljajte si, kaj vse mora "prestati" vaše mleko za sončenje, ki ga v eni sezoni vsaj petnajstkrat "prekuhate" na vroči plaži, da kljub temu zadrži strukturo in vonj.)
Zavedanje, da je koža druga usta telesa, je iz dneva v dan večje. Če ste imeli izkušnje z nikotinskimi obliži, kontracepcijskimi obliži, obliži estrogena ali morfijevimi obliži, vam je jasno, da sestavine iz obliža zelo učinkovito prehajajo v kri. Pri tem kože ni treba posebej pripravljati, da bi "pogoltnila" to, kar damo nanjo.
Kemijo vpijajo tudi naši nohti in lasje. Zato pazite, s čem jih hranite.

Kako izbrati naravno kozmetiko?
Vsak potrošnik želi svojemu telesu privoščiti to, kar mu bo koristilo in ne škodovalo. Pogosto smo prepričani, da je izdelek, ki ga uporabljamo, naraven, in vendar to ne drži.
Na embalaži boste z velikimi črkami prebrali naravne sestavine. Vseh drugih ne boste niti opazili. Ko odprete embalažo, jo praviloma zavržete in s tem zavržete tudi seznam vseh sestavin. Četudi bi želeli preveriti, kaj je trenutno na vaših policah, bi ugotovili, da to ni več možno. Originalnega pakiranja že dolgo nimate več.
Kar 95 odstotkov ponudbe predstavljajo kemični izdelki, ki so jim dodali nekaj malega naravnih sestavin.
Sledijo izdelki, ki so izdelani pretežno iz naravnih sestavin, ki so jim dodali tudi nekaj kemičnih. V ta razred spadajo kozmetika Annemarie Borlind, Kneipp, Roger&Gallet, Frais Monde.
Nato je tu majhna skupina izdelkov, izdelanih iz popolnoma naravnih sestavin, vendar o poreklu teh sestavin ne vemo veliko. Iz naravnih sestavin je, denimo, kozmetika Cosmerba. Pri izdelkih Weleda so uporabljene večinoma ekološko in biodinamično pridelane sestavine, vendar izdelek ni v celoti certificiran. Tudi eterična olja in olje 31 Just so izdelana naravno, vendar brez certificiranih surovin. (To ne velja za Justovo kozmetiko, v kateri boste našli veliko "sintetike"!)
V najmanjši skupinici so certificirani naravni izdelki, katerih sestavine so vse po vrsti verificirane. V to kategorijo sodijo vsi izdelki Dr. Hauschka, nekateri izdelki Apotteker Scheller (ti so ustrezno označeni), pretežen del eteričnih olj in krem Primavera in Po-ho olje A.Vogel.
Pravilniki iz neznanih razlogov dovoljujejo zavajajoče označevanje uporabljenih sestavin. Tako beseda parfum (fragrance) lahko pomeni naravno ali sintetično pridobljeno dišavo. Enako velja za sestavine kot so glicerin, pantenol, mlečna kislina, sorbitol, limonina kislina. Četudi prebirate etikete, ne boste vedeli, kakšno surovino so uporabili, razen če ima izdelek eko certifikat, ki zagotavlja, da so v izdelku uporabljene naravno pridobljene surovine.
Največje presenečenje vas čaka pri izdelkih za otroke. Nekako želimo verjeti, da je tam vse v najboljšem redu in da telo svojega dojenčka ne bomo že od samega začetka polnili s kemijo. In vendar ni tako. Ko si boste ogledali sestavine vseh ponujenih blagovnih znamk kozmetike za dojenčke, boste osupli, koliko kemije je v njih.
Edino v celoti naravno kozmetiko za nosečnice in za dojenčke najdemo pri Weledi.

Dve filozofiji
Pozabimo na trenutek na razlike v sestavinah in si oglejmo, kako v celoti delujejo kozmetični preparati na našo kožo.
Konvencionalna kozmetika deluje tako, da v kožo dodaja sestavine, ki naj bi bile za kožo pomembne. Tako namesto, da bi naša koža sama tvorila kolagen, tega dobiva s kremami. Konvencionalna kozmetika uporablja učinkovine, ki kožo zategujejo, sušijo ali vlažijo (po potrebi), polnijo tkivo in tako ustvarjajo vtis, da gladijo gubice.
Posledica takšnega pristopa je, da koža preneha proizvajati lastne sestavine in uravnavati ta proces, saj to zdaj počne nekaj "od zunaj".
Zato se pogosto zgodi, da koža potem, ko prenehamo uporabljati posamezno kremo, hitro atrofira, se zateguje, suši ali odzove s preobčutljivostjo. Številne ženske opažajo, da po določenem obdobju krema "ne deluje več" in iščejo novo.
Podobno se dogaja, če uživamo sintetizirane vitamine. Telo se razvadi in jih preneha vsrkavati iz zaužite hrane. V tem se ne razlikujemo od rastlin, ki prenehajo iskati hranila v zemlji, takoj ko jih začnejo gnojiti z NPK-gnojili. Enako kot rastline iz dneva v dan potrebujemo več zunanjih učinkovin, da dosežemo enak rezultat. Zato so tudi kreme vse močnejše, kajti tisto, kar je bilo uporabno še pred nekaj leti, na našo kožo nima več učinka.
Naravna kozmetika deluje tako, da kožo dobro hrani in jo spodbuja, da sama proizvede svoje učinkovine. Kreme ne delajo namesto kože, marveč v sodelovanju z njo. Naravni princip zlasti ponoči odsvetuje težke nočne kreme. Koža se ponoči obnavlja, čisti in uravnava. Koža mora delati, naravna kozmetika pa jo pri tem le podpira z modrostjo rastlin, ki jih vsebuje.
Tako je dr. Hauschka opazoval rastline in ugotavljal, kaj obvladajo. Kutina je dejansko mojstrica zadrževanje vlage. Ognjič in šentjanževka uspešno celite rane, aloja vera obnavlja najgloblje plasti kože. Nenasičena olja so naravni antioksidanti, ki varujejo celice pred prostimi radikali. Vrtnica pomirja, razkužuje in neguje & Za eterična olja je dokazano, da delujejo tudi na druge ravni telesa, ki jih kemične snovi in umetne vonjave nikoli ne dosežejo. Tako nas naravna eterična olja citrusov poživljajo, olje iz vrtnic pa odpravlja tesnobo in žalost.

Na kaj smo dejansko alergični?
Vse več alergij na sonce, kreme in druge vplive je med drugim tudi posledica tega, da koža že dolgo ne opravlja več svoje funkcije in je prepojena s sintetičnimi polnili.
Ko takšno kožo, ki ste jo 350 dni v letu mazali z losjoni za telo, jo obdelovali z agresivnimi kremami proti celulitu in barvali s sredstvi za samoporjavitev, na koncu za štirinajst dni pokažete soncu, je nanj seveda popolnoma nepripravljena. Pričakovati, da bo znala proizvesti zadostne količine zaščitnega pigmenta, da bo pospešila presnovo ter se odzvala na povečano osmozo, ki jo sprožajo slana voda, ozračje, veter in sonce, je nemalokrat pretirano optimistično.

Kje začeti?
Če se odločite pospraviti kemijo v svoji kopalnici, se boste srečali z vprašanjem, kje začeti. Vse hkrati boste težko zamenjali. Uporabljati malo kemije, ki kožo "mumificira", in malo naravne kozmetike, ki jo spodbuja k delovanju, včasih pripelje do burnih reakcij.
Prvo merilo, ki vam ga priporočam, je, da si ogledate, česa "zaužijete" največ. Mila morda lahko počakajo. Na vaši koži so le nekaj minut, potem jih sperete. Kreme za obraz in telo ter ličila pa so na vaši koži ure in ure
Če se odločite začeti z naravno nego, morate vedeti še nekaj. Ko koža oživi in začne delati, najprej začne pospravljati z nakopičenimi toksini. Lahko se zgodi, da boste po nekaj dneh uporabe naravne kozmetike začeli dobivati mozolje, izpuščaje, rdečico & Mnogi se prestrašijo in pomislijo, da so alergični na nove preparate. V večini primerov gre za naravni proces čiščenja kože.
Podoben proces so doživeli mnogi, ki so se odločili za očiščevalni post. Po nekaj dneh pavze, med katero v telo ne vnašate novih strupov, telo zbere moči in začne pospravljati nakopičene strupe iz telesa. To zaznate po vonju znoja, urina, oblog v ustih, izpuščajih &
Pri čiščenju telesa lahko proces traja nekaj dni ali celo nekaj tednov, odvisno od tega, koliko sintetičnih polnil se je nabralo v telesu. Proces lahko pospešite, če si privoščite kopel v slani vodi (še bolje v slanici iz himalajske soli), savno ali če uživate veliko vode ter očiščevalnih sokov in čajev.
Če še vedno menite, da ste alergični na novo kremo, to preprosto preverite. Kremo nanesite na notranjo stran roke ali kak drug del kože, ki ni obremenjen s kozmetiko, ki ste jo ponavadi uporabljali. Če se na tem delu telesa pokaže reakcija, gre za alergijo na katero od sestavin v kremi. Če reakcije ni, čutite pa jo na obrazu, gre za naraven proces razstrupljanja kože. Potrpite in vztrajajte. Izplačalo se bo.

Kako preverimo, kaj imamo?
Če je v izdelkih, ki jih uporabljate, katera od naslednjih sestavin, ste lahko prepričani, da izdelek ni 100-odstotno naraven, ne glede na to, kaj piše na embalaži (po abecednem vrstnem redu):
-Acrylates/c10-30,
-Alkyl Acrylate crosspolymer,
-Aluminium starch octenysuccinate,
-Butul methoxydibenzoylmethane,
-Carbomer,
-Ceresin,
-Cetil alcohol,
-Cetearil Alcohol,
-Cetearil octanotate,
-Cyclopentasiloxane,
-Demethicone,
-Disodium edta,
-Disodium phosphate,
-Glyceril polymercrylate,
-Glyceril stearate,
-Glyceril oleate,
-Hexyladecanon,
-Hexyldecyl Laurate,
-Isohexadecane,
-Isoparaffine,
-Methaxycinnamate,
-Methylparaben,
-Paraffinum sodium,
-Paraffinum liquidum,
-PEG-100 sterate,
-Phenoxyethanol,
-Polyacrilamide,
-Polysobutene,
-Potasium cetyl phosphate,
-Propylene glycol,
-Propyl paraben,
-Sodium hydroxide,
-Sodium benzonate,
-Sorbitan,
-Stearly alcohol,
-Triethylene glycol.

Vir:www.viva.si

Kategorija:   Novice, Telo in koža
Naslednji prispevek

Gibalni razvoj otrok

13 junija, 2012 0