Wednesday, April 17, 2024

V ZDA spada alkoholizem na tretje mesto povzročiteljev smrti, ki bi se jo dalo preprečiti. Prekomerno uživanje alkohola se kaže v številnih negativnih učinkih na žensko zdravje, vključno z višjim tveganjem obolenja za rakom na dojki.


Alkohol je teratogen in kot tak lahko povzroči spontan splav, mrtvorojenost in širok spekter različnih dolgotrajnih fizičnih in nevroloških posledic pri otroku, kot sta npr. fetalni alkoholni sindrom in alkoholni efekt.

Ženske bi se po pravilih morale v nosečnosti alkoholu popolnoma odpovedati.

Delovna skupina za preventivo alkoholizma v ZDA priporoča, da se pri odraslih, na nivoju primarne nege, ugotovi verjetnost zlorabe alkohola in se pacientkam, pri katerih se je ugotovilo prekomerno uživanje alkoholnih pijač, omogoči podpora in svetovanje. Prav zaradi rednih ginekoloških pregledov in pregledov v nosečnosti imajo, pri odkrivanju in intervenciji, ginekologi še toliko bolj pomembno vlogo. Postopek ugotovitve se lahko izvede na tri hitre, učinkovite in poceni načine.

Prvi korak je pregled, oz. odkrivanje žensk, ki pijejo. Skoraj vsaka ženska vsaj enkrat letno opravi ginekološki pregled, nosečnice še pogosteje. Prvo diagnozo se postavi na podlagi odgovorov na vprašanja o količini in pogostosti pitja alkoholnih pijač. Dobro je vedeti, da večina žensk ne kaže nobenih fizičnih znakov, ki bi napeljevali k zlorabi alkohola. Natančnejšo anamnezo in oceno tveganja bo lahko postavil zdravnik, ki mu pacientka najbolj zaupa.

Drugi korak je intervencija, ki pomeni spodbujanje k zdravem načinu življenja. Številne ženske so presenečene nad dejstvom, da njihovo pitje prestopa varno mejo. Potrebno jih je vzpodbujati naj se čim pogosteje vključijo v družbo, ki ne pije in se na splošno izogiba družabnih dogodkov, kjer obstaja velika verjetnost pitja. Pacientkam je potrebno postaviti jasen cilj, smerokaze do njega pa morajo dosledno upoštevati.

Tretji korak je vplivanje na alkoholne odvisnice, naj se obrnejo na pristojno službo za zdravljenje alkoholne zasvojenosti. V kolikor ženska zdravljenje zavrne, je potrebno njeno odločitev spoštovati in ji kljub vsemu dati vedeti, da je na naslednjem ginekološkem pregledu dobrodošla.

Kategorija:   Novice, Žensko zdravje
Naslednji prispevek

Naredite iglu – zabava za vso družino

22 februarja, 2013 0