Saturday, February 24, 2024

Ali drugače: od začetkov samostojnosti je bilo zaradi vinjenih povzročiteljev nesreč s smrtnim izidom kar za milijardo evrov družbene škode. Od leta 1991 do 2006 pa je v teh nesrečah umrlo 1777 ljudi!


V državici na sončni strani Alp je pač še vedno modno piti alkohol. Pijejo ga že mladostniki, v še večjih količinah pa odrasli. Ti za svoje početje večinoma niso kaznovani, celo takrat, ko sedejo za volan, ne. Policisti se sicer trudijo in dnevno preverjajo morebitno vožnjo pod vplivom alkohola, a velika večina se jih nekaznovana izmuzne in nadaljuje z nevarnim početjem.

Vplivi alkohola na vožnjo so dobro znani: povzroči podaljšanje reakcijskega časa in sprejemanje napačnih odločitev. Že pri koncentraciji 0,5 grama alkohola na kilogram telesne teže (kolikor je v Sloveniji še dovoljeno za neprofesionalne voznike; poklicni vozniki in začetniki morajo biti povsem trezni) se pojavijo prvi blagi simptomi. To so predvsem slabši reakcijski čas, možnost za nesrečo pa je v primerjavi s treznim voznikom dvakrat večja. Pri višjih koncentracijah (pri 1,3 g/kg je možnost nesreče 15-krat, pri 1,5 g/kg pa kar 25-krat večja) pa se že pojavijo motnje vida, oženje vidnega polja, zmanjša se možnost presoje, vozniki pa postanejo preveč pogumni, kar vodi v hitrejšo in s tem nevarno vožnjo. Posledice so (pre)pogosto tragične.

Da bi spremenili mnenje o pitju alkohola, ki velja za legalno drogo, bo treba veliko narediti na področju izobraževanja in preventivnih akcij, ki sicer so (na primer z Glavo na zabavo – žuriranje brez alkohola), a bi morale biti bolj pogoste. Le tako bo mogoče spremeniti navado, da ni zabave brez alkohola. Če pa že pijemo, nikoli za volan. Možnost hujše nesreče je namreč prevelika…

Tekst: Matej Štakul

 

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Kaj povzroča alergije?

13 junija, 2012 0