Thursday, May 23, 2024

Več kot spijemo, bolj se nam zmanjšujejo možgani, piše Reuters. Predhodne raziskave so pokazale, da umirjena konzumacija alkohola koristi zdravju.


Prav zaradi kontradiktornih rezultatov raziskav je Carol Ann Paul iz Wellesley Collegea v Massachusettsu želela izvedeti, ali zmerno uživanje alkohola pospeši zmanjšanje volumna možganov, ki prihaja paralelno s procesom staranja.

Njena raziskava je pokazala, da osebe, ki niso nikoli uživale alkohola ob staranju izgubijo najmanj možganske mase. Pri osebah, ki z alkoholom pretiravajo, ali ga zaužijejo zgolj za zdravje, je bilo opazna progresivna izguba volumna možganov.

V raziskavo je bilo zajetih 1.893 Američanov starih med 33 in 88 let. Preučevali so njihove pivske navade in s skeniranjem določili volumen njihovih možganov. V primerjavi z osebami, ki niso nikoli pile alkohola, so imeli »alkoholiki« za 1% manjši volumen možganov. V povprečju se vsako desetletje možgani skrčijo za okoli 2%, trdijo strokovnjaki.

Atrofijo možganov pogosto povezujejo s slabenjem kognitivnih in motoričnih sposobnosti. Ljudje, ki z alkoholom pretiravajo največjo škodo povzročijo svojim možganom in celokupnemu telesnemu zdravju, trdijo strokovnjaki.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Otroci ne dobijo dovolj vitamina D

13 junija, 2012 0