Monday, April 22, 2024

Raziskovalci iz UCSD v San Diegu in Stanforda so preučevali možgane 95 žensk, od katerih jih je 40 sodelovalo v popivanju (najmanj štiri zaporedne kozarčke vina pri ženskah in pet pri moških).


Aktivnost kar nekaj področji možganov, še posebej področja za pozornost in spomin, je pri ženskah, ki redno uživajo alkohol manjša, pojasnjuje Susan Tapert, profesorica psihiatrije na Stanfordu.

»Raziskava napeljuje na dejstvo, da so na negativne učinke uživanja alkoholnih pijač, najbolj dovzetna dekleta,« meni vodja raziskave.

Zakaj so ženski možgani občutljivejši od moških? Ženski razvoj možganov, v primerjavi z moškimi, prednjači za leto ali dve, pojasnjuje Susan Tapert. Se pravi pri enaki starosti so poškodbe hujše.

Med ostale dejavnike so pripisali še hormonske razlike, počasnejšo presnovo pri dekletih in višji maščobni delež na povprečno nižjo telesno težo.

Raziskava, ki jo bodo objavili v novembru kaže, da je okoli 30% ameriških srednješolcev potrdilo, da so v preteklem mesecu sodelovali v pijančevanju.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Ali snov v teflonu povzroča artritis?

13 junija, 2012 0