Saturday, April 13, 2024

Pari se najpogosteje zatečejo k akupunkturi, zeliščnim preparatom in masaži, izstopajo pa starejši in premožnejši pari, pravi zaključek raziskave Jamesa Smitha in sodelavcev z univerze v San Franciscu objavljene v reviji Fertility & Sterility.
V raziskavi je sodelovalo 428 parov. V osemnajstih mesecih so izpolnjevali vprašalnike o uporabi alternativnih in uradnih preparatov. 22% parov se je v tem času zateklo k akupunkturi, 17% k zeliščnim preparatom, 5% k masaži in kiropraktiki, en odstotek k meditaciji. Starejša kot je ženska, pogosteje se po pomoč obrne k alternativni in uradni medicini. Vsakih pet let odstotek naraste za 29%. K raznovrstnim terapijam so bili bolj dovzetni premožnejši pari, kar avtorji povezujejo z izredno dragimi postopki umetne oploditve v ZDA. Prav zaradi tega se bogati pari lažje privoščijo še druge načine zdravljenja.


K drugim metodam zdravljenja so se zatekli pari, ki verjamejo v uspešnost takšnega zdravljenja (85%), ter vsi, ki jim ni uspelo zanositi s pomočjo IVF postopka, kar govori o njihovem nezaupanju do uradne medicine.

Na žalost raziskava ni oblikovana tako, da bi odgovorila na vprašanje ali komplementarna in alternativna medicina povečata uspeh postopka umetne oploditve, zato je izbira postopka še vedno na parih samih.

Naslednji prispevek

Miomi in neplodnost

13 junija, 2012 0