Wednesday, July 17, 2024

Zahtevajo, da restavracije potrošnike opozorijo na menijih in posterjih. Zdravniški komite za odgovorno medicino je z neodvisnimi testi ugotovil, da so bili piščanci na žaru iz sedmih mednarodnih verig pozitivni na vsebnost sestavin PhIP, ki povzročajo raka. PhIP je ena od skupin kancerogenih snovi, ki se imenujejo heterociklični amini, in jih najdemo v mesu, pečenem na žaru.


Potrošniki si zaslužijo, da vedo, da je prehrana, ki naj bi bila zdrava, zdravju enako ali še bolj škodljiva kot v olju pečen piščanec, dodaja skupina zdravnikov. Tudi na žaru pečen piščanec v solati povečuje nevarnost za raka na dojki, prostati in drugje.

Kalifornijsko združenje restavracij, ki zastopa največje verige s hitro hrano v ZDA, je navedbe združenja označilo kot neosnovane in politično motivirane. Trdijo, da ni nobenih dokazov, da bi majhne količine PhIP pomenile zdravstveno tveganje za potrošnike.

Posamezna podjetja so že doslej bila tarča zdravstvenih pritožb. McDonald\’s, na primer, ni zapisal, da so v pomfriju mlečni dodatki in gluten, ki lahko sprožijo resne reakcije pri alergikih.

Vir: Dnevnik

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Zapravljajo ne samo ženske…temveč tudi moški!

13 junija, 2012 0