Monday, April 22, 2024

Znanstveniki iz ameriškega centra za kontrolo in zaščito bolezni so analizirali podatke 17.339 žensk, ki so rodile otroka z eno izmed prirojenih malformacij. V vzporedni kontrolni skupini je sodelovalo 6.700, ki so rodile zdrave otroke.


Rezultati raziskave so pokazali, da je 2,6% žensk, ki so rodile otroka s prirojeno motnjo, za blaženje bolečin jemalo opoidne  analgetike.

Najpogostejše uporabljeni analgetiki iz skupine sta bila kodein in hidrokodon, njuno jemanje pa je privedlo do številnih prirojenih motenj: srčne motnje, spina bifida, hidrocefalija, kongenitalni glavkom in gastroshiza.

Analize so pokazale, da je jemanje analgetikov v zgodnji nosečnosti dvakrat povišalo tveganje za hudo srčno napako, imenovano sindrom hipoplastičnega levega dela srca.

Dr. Thomas Frieden, direktor Centra za kontrolo bolezni je dejal, da se morajo ženske, ki se odločajo postati mame, zavedati tveganja povezanega z jemanjem zdravil za preprečevanje bolečin.

Dr. Frieden je poudaril, da bi morale nosečnice jemati samo zdravila, ki jih zares potrebujejo, pa še o jemanju teh bi se morale posvetovati s svojim zdravnikom.

Rezultate raziskave je objavila revija American Journal of Obstetrics and Gynaecology.

Naslednji prispevek

Izogibajte se pasivnemu kajenju med nosečnostjo

13 junija, 2012 0