Monday, July 15, 2024

Simptomi

Anembrionalna nosečnost se pojavi že nekaj dni po spočetju, največkrat ženske v tem obdobju za nosečnost sploh ne vedo. Simptomi se lahko pojavijo v obliki zgodnjih znakov nosečnosti (odsotnost menstruacije, manjši trebušni krči, vaginalni izcedek, krvavitve in celo pozitiven nosečniški test). Raven hCG hormona se povečuje še nekaj časa, saj lahko trofoblasti, celice ki služijo za prehrano ploda, tudi brez razvijajočega ploda, rastejo in razvijajo še nekaj dni.  Diagnozo se natančneje postavi z ultrazvočnim pregledom, ki potrdi odsotnost ploda, ali zgolj prisotnost prazne gestacijske vrčke.


Vzrok

Anebrionalna nosečnost je v prvem tromesečju nosečnosti odgovorna za 50% vseh spontanih splavov, ki nastanejo kot posledica kromosomskih nepravilnosti ploda. Mehanizmi v ženskem telesu prepoznajo nepravilno razvijajoči ‘tujek’ in ga odstranijo iz organizma. Kormosomske nepravilnosti lahko povzroči nenormalna delitev embrionalnih celic, ter slabša kakovost jajčeca ali sperme.

Dilatacija, abrazija ali čakanje na spontani splav?

Domneva se, da je ženski reproduktivni sistem sposoben sam izločiti patološko odmrlo tkivo gestacijske vrečice. Ob morebitnih vaginalnih krvavitvah se lahko izvede abrazija maternice, ki pa lahko maternico poškoduje (brazgotinice), prav tako pa negativno vpliva na pacientkino psihično zdravje. Ob zaporednih anebrionalnih nosečnosti se izvede patološki pregled odmrlega tkiva, s katerim se diagnosticira verjeten razlog za splav.

Preventiva

Na žalost je anembrionalno nosečnost zelo težko preprečiti. Dobro je vedeti, da je v večni primerov stanje enkraten dogodek, recidivi so zelo redki. Večina zdravnikov pred ponovno zanositvijo priporočajo vsaj enega do treh rednih menstrualnih ciklov premora.

Naslednji prispevek

V porastu rak pri nosečnicah

12 oktobra, 2012 0