Monday, July 15, 2024

Najobičajnejši simptom anemije je splošna utrujenost, zbitost. Poleg tega opažamo še: pomanjkanje sape, bledo kožo, hitrejše bitje srca, šumenje v ušesih, povečano žejo, izgubljanje telesne teže, težave s spominom, rumeno kožo,… Našteti simptomi, še posebej, če se pojavijo posamezno, niso nujno znaki anemije, saj lahko spremljajo tudi vrsto drugih bolezni. Pri omenjenih težavah moramo obiskati zdravnika. Diagnozo anemije potrdi enostavna preiskava krvi.


Vzrokov za anemijo je veliko.

Lahko je posledica:

  • pomanjkanja železa,
  • pomanjkanja vitamina B12,
  • pomanjkanje folne kisline,
  • pomanjkanja hormona eritropoetina,
  • okvare kostnega mozga.

Najpogostejši vzrok anemije je pomanjkanje železa. V organizmu je železo shranjeno v kostnem mozgu, jetrih in vranici. Do pomanjkanja železa v organizmu pride predvsem zaradi krvavitev (močnejše in dalj časa trajajoče menstruacije, lahko pa so vzrok tudi želodčna obolenja) in pri vegetarijancih. V blažji obliki se lahko pojavi tudi v obdobjih povečane potrebe (npr. nosečnost). Vedeti moramo, da je glavni izvor železa v hrani rdeče meso.
Razlog za anemijo je lahko tudi pomanjkanje vitamina B12 in folne kisline. Oba sta potrebna za dozorevanje eritrocitov. Pri njunem pomanjkanju se le-ti razvijejo le do stopnje megalocitov, ki pa niso sposobni v celico vezati hemoglobin. Pomanjkanje B12 je lahko prirojeno, nastane lahko po operaciji želodca ali pri vegetarijancih, medtem ko nastopi pomanjkanje folne kisline pri pomanjkljivem uživanju zelene zelenjave in pogosto pri alkoholikih.
Pomembno vlogo pri nastajanju rdečih krvničk v kostnem mozgu imajo tudi ledvice. Zdrave ledvice namreč izločajo hormon eritropoetin, ki kostnemu mozgu omogoča proizvodnjo eritrocitov. V kolikor pride do okvare ledvic, je lahko moteno tudi izločanje omenjenega hormona.
Pri okvari kostnega mozga se zmanjša število vseh vrst celic, ki tam nastajajo in tako tudi eritrocitov. Vzrok za okvaro so lahko nekatere bolezni (prirojene ali neprirojene) ali stranski učinek kemoterapije.

Terapijo anemije določi zdravnik. Pri dokazani anemiji moramo poleg jemanja zdravil še varčevati s svojo energijo. Privoščiti si moramo čim več spanja ponoči in vmesne počitke čez dan. Omejimo svoje aktivnosti in postorimo le neobhodno. Prilagodimo prehrano. Čim več opravil opravimo sede (sušenje las, likanje,…).

Kaj lahko storimo sami za preprečevanje anemije ali kot podpora predpisani terapiji?

Uživamo prehrano bogato z železom: rdeče meso, sušeno sadje, stročnice,

  • hrano bogato s C vitaminom: agrumi, ostalo sadje, zelenjava,
  • hrano, ki vsebuje vitamin B12: pusto meso, polnovredne žitarice, mlečni izdelki,
  • hrano bogato s folno kislino: sveža zelena zelenjava in sadje.

Če ne zaužijemo glede na potrebe dovolj teh snovi s hrano, jih preventivno lahko zaužijemo tudi v obliki kvalitetnih dodatkov.

Kategorija:   Bolezni
Naslednji prispevek

Angina

13 junija, 2012 0