Wednesday, May 29, 2024

Ženske, ki so v najstniških letih trpele za anoreksijo in se niso popolnoma ozdravile, imajo trajno spremenjeno strukturo možganov, pravijo kanadski znanstveniki.


Dr, Debra Katzman iz univerze v Torontu, je s svojimi sodelavci spremljala 65 mladih 21 let starih žensk, ki so se v adolescenci spopadale z anoreksijo. Skupino so primerjali s kontrolno skupino 42-tih zdravih in enako starih deklet.

Za bivše pacientke z anoreksijo je bil povprečen čas zdravljenja 6,5 let. Vsi sodelujoči so opravili klinične preglede z MRI (magnetno resonanco), skeniranje možganov in kognitivno evaluacijo.

V primerjavi s kontrolno skupino so ženske, ki so bolehale za anoreksijo, zadržale nizko telesno težo, imele so večje lateralne komore (votlinice, ki se nahajajo globoko v možganih) v možganih in imele prav zaradi tega manjši volumen možganov, so b reviji Pediatrics objavili omenjeni znanstveniki.

Pri kandidatkah z nerednimi menstruacijskimi cikli, ali celo odsotnosti menstruacije, kar je značilno za anoreksijo, so se pokazali značilni deficiti v širokem spektru raziskave mentalnih možnosti, je potrdila dr. Katzman.

Rezultati raziskave so potrdili, da anoreksija povzroča spremembe na možganih, vendar se poškodbe dajo sanirati. Kot so dejali, lahko volumetrijska analiza možganskih struktur podpira reverzibilnost strukturnih sprememb možganov po popravku telesne teže.

Podobno temu, da je kognitivna funkcija povezana z menstrualnim statusom so predpostavili, da se mentalne funkcije opomorejo s ponovnim menstrualnim ciklom. Vseeno je skupina dr. Katzamnove izjavila, da je potrebno še mnogo raziskav o anoreksiji za prave klinične rezultate.

»Klinične raziskave se nanašajo na vlogo estrogena v sodelovanju s kognitivnimi funkcijami pri anoreksiji nervozi in prav tako zahtevajo dodatne raziskave,« je dejala dr. Katzman.

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Težave z denarjem škodujejo zdravju

13 junija, 2012 0