Saturday, February 24, 2024

»Zdravniki bi morali biti obveščeni o tej negativni korelaciji, ter resno razmisliti o smotrnosti predpisovanja zdravil za zmanjševanje izločanja žolčne kisline pri nosečnicah. Pred tem bi morali nosečnicam svetovati o pravilni prehrani in prehranskih navadah,« pravi Bianca Mulder iz University of Groningen.


Tri pred kratkim predstavljene raziskave govorijo o povezavi med zdravili, ki zavirajo izločanje želodčne kisline in razvoja astme pri otrocih. Mulderjeva je v navzkrižni raziskavi, kot kontrolno skupino, uporabila brate in sestre istih mater, ter primerjala njihove izvide. Iz baze podatkov Farmacevtske fakultete v Groningenu so izvzeli 1.253 otrok (bratov in sester), ki so imeli pred petim letom starosti vsaj dva recepta z zdravili za astmo, ter 8.771 otrok drugih mater, brez priporočenih zdravil za astmo pred petim letom starosti.

V tej navzkrižni raziskavi so imeli otroci z zdravili za lajšanje simptome astme, kar za 85% večjo verjetnost, da so njihove matere v nosečnosti jemale zdravila za zaviranje izločanja želodčne kisline.

Poročilo objavljeno v strokovni reviji Journal of Allergy and Clinical Immunology pravi, da je izpostavljenost zdravilu večje kot 14 definiranih dnevnih odmerkov, koeficient za astmo povišal za 2,56 krat.

Prenatalna izpostavljenost zdravilom, ki zmanjšujejo izločanje želodčne kisline, tveganje za razvoj astme pri otrocih poveča za 52%, izpostavljenost daljša kot 14 definiranih dnevnih odmerkov, pa tveganje poveča za 89%.

»Čeprav mehanizem, ki povezuje oba stanja ni popolnoma jasen, se smatra, da se omenjena zdravila lahko interferirajo z denaturacijo antigenov iz hrane, ki se kažejo z alergijsko občutljivostjo in možnostjo razvoja astme,« dodajajo znanstveniki.

»Kljub rezultatom pa bodo potrebne dodatne raziskave, ki bodo razsvetlile mehanizem razvoja ostalih atopičnih motenj. Prav tako bo potrebno jasneje določiti dobrobiti in tveganja jemanja teh zdravil v nosečnosti.«

Naslednji prispevek

Nosečnost: Smrčanje

18 novembra, 2013 0