Saturday, April 13, 2024

V kolikor jemljemo več različnih zdravil hkrati se pogosto zgodi, da aktivna substanca enega izmed njih, oslabi. Govorimo o interakciji med zdravili. Nekateri antibiotiki torej vplivajo na interakcijo z nekaterimi oblikami hormonske kontracepcije. Hormonsko kontracepcijo pa poznamo v več oblikah:


V kolikor za preprečevanje nezaželene nosečnosti uporabljate eno izmed oblik hormonske kontracepcije je pomembno spoznanje, da nekatere zdravila zmanjšajo njeno učinkovitost. Mednje spadajo tudi nekatere vrste antibiotikov. Ob zdravljenju nekaterih bolezni z antibiotiki je pomembno, da za preprečevanje nezaželene nosečnosti uporabljate dodatno kontracepcijo, kot so kondomi, diafragma, kapica za maternični vrat… V primeru jemanja drugih zdravil se ob morebitnem negativnem vplivu na hormonsko kontracepcijo posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Kateri antibiotiki vplivajo na delovanje hormonske kontracepcije?

Rifinahu podobni antibiotiki lahko oslabijo delovanje nekaterih vrst hormonske kontracepcije. Omenjeno zdravilo poveča število encimov v telesu. Encimi so beljakovine, ki nadzorujejo kemične reakcije v telesu. Encimsko inducirani antibiotiki pospešijo obdelavo nekaterih kontracepcijskih hormonov in tako zmanjšajo njihovo vsebnost v krvnem obtoku. Posledično je kontracepcija manj učinkovita. Antibiotiki, ki ne delujejo na osnovi encimske indukcije ne vplivajo na delovanje hormonske kontracepcije.

Dodatna kontracepcija

Več kot dvomesečno redno jemanje encimsko induciranih antibiotikov je razlog za razmišljanje o dodatni zaščiti pred nezaželeno nosečnostjo. Alternativo poiščite v primeru:

  • Kombinirane tabletke
  • Progesteronske tabletke
  • Hormonskih obližev
  • Vaginalnega obročka

Delovanje rifampicina in podobnih antibiotikov, ne vpliva na:

  • Injekcijo progesterona
  • Mireno

Bolezen, ki zahteva zdravljenje z omenjenimi antibiotiki, v kolikor se poslužujete z njim interaktivno kontracepcijo, pa zahteva spremembo zaščite. Z zdravnikom se ob morebitnem zdravljenju meningitsa, pogovorite o uporabi  progesteronske injekcije ali mirene. Prav tako si lahko pomagate s kondomi. Z eno izmed omenjenih oblik pa morate nadaljevati še 28 dni po končanem antibiotičnem zdravljenju.

V primeru jemanja encimsko ne-induciranih antibiotikov potrebe po spremembi kontracepcijske metode ni, z izjemo, v kolikor antibiotično zdravljenje povzroči drisko ali bruhanje.

Ostala zdravila in hormonska kontracepcija

Na encimsko indukcijo pa vplivajo še nekatera druga zdravila, ki posledično zmanjšajo učinek hormonske kontracepcije. Ta zdravila so:

  • Nekatera zdravila za zdravljenje epilepsije
  • Antiretroviralna zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje okužb z virusom HIV
  • Zeliščni pripravki na osnovi šentjanževke
Kategorija:   Novice, Žensko zdravje
Naslednji prispevek

Vpliv genov na avtizem

29 decembra, 2014 0