Monday, June 17, 2024

Čeprav je tveganje nizko (2 : 1.000 novorojenčkov), se morajo nosečnice, ki jemljejo zdravila iz omenjene skupine, zavedati morebitnih negativnih stranskih učinkov.


Med inhibitorje ponovnega privzema serotonina spadajo: citalopram, escitalopram, fluvoksamin, fluoksetin, paroksetin in sertralin.

Kronična pljučna hipertenzija pri novorojenčkih je motnja pljučnih krvnih žil, ki običajno prizadene terminske ali prenošene otroke. Ne glede na vzrok, povečan tlak v pljučni arterijah povzroči abnormalni razvoj in hipertrofijo gladkih mišic v stenah malih pljučnih arterij in arteriol, ter foramen ovale, kar privede do sistemske hipoksije.

Simptomi trajne pljučne hipertenzije so tahipneja, močna cianoza in desaturacija, ki se z dodajanjem kisika ne izboljša.

Umrljivost se giblje od 10 pa do 80%, ter je neposredno povezana z oksidacijskim indeksom in vzrokom. Številni otroci, ki preživijo, pa zaostajajo v razvoju in imajo slušne ali funkcionalne motnje.

Vsekakor je potrebno opozoriti na raziskavo iz leta 2012, ki je pokazala, da je jemanje SSRI povezano s prezgodnjim porodom, spontanim splavom in avtizmom.

Naslednji prispevek

Kajenje v nosečnosti povezano z zajčjo ustnico

20 januarja, 2014 0