Thursday, June 20, 2024

V namen raziskave so spremljali 147 nosečnosti s 142 živimi rojstvi otrok. Raziskava zajema podatke 100 otrok v prvem letu življenja. Rezultate je objavila strokovna revija PLoS ONE.


Večina otrok je bila leto po porodu dobrega zdravja, 96 mater pa je izjavilo, da se njihovi otroci normalno razvijajo, sporočajo avtorji.

18% od 142 porodov se je končalo pred predvidenim datumom poroda. Večji odmerek antipsihotikov je bil povezan z večjo verjetnostjo prezgodnjega poroda.

Najpogostejšo težavo je predstavljala potreba posebne nege v enoti za intenzivno neonatalno nego po rojstvu, kateri je bilo podvrženo kar 43% novorojenčkov. 37% dojenčkov je prizadela ena izmed oblik respiratornega distresa. Veliki odmerki zdravila so bili tesno povezani z dihalnimi težavami dojenčkov takoj po rojstvu.

Samo 15% dojenčkov je imeli simptome odvisnosti od zdravil, ki so jim bili izpostavljeni v intrauterinem življenju.

»Splošno je zelo malo raziskav o vplivu antipsihotikov v nosečnosti in zdravjem otroka. Pomanjkanje podatkov otežuje priporočila o varnosti za otroka v takšni nosečnosti. Aktualna raziskava kaže, da se večina otrok rodi zdravih, nekateri pa so podvrženi dihalnim težavam takoj po rojstvu,« pravi Jayashri Kulkarni, PhD direktor Monash Alfred Psychiatry Research Centra v Avstraliji.

V raziskavi so sodelovale Avstralke, ki so antipsihotike jemale za zdravljenje številnih psihičnih obolenj vključno s shizofrenijo, depresijo in bipolarno motnjo. Kandidatke so izbrali v nosečnosti ali znotraj prvega leta po porodu, njihovo zdravljenje pa je vodila običajna klinična ekipa. Raziskavo so izvedli s pomočjo telefonske ankete in osebnega razgovora. V pogovoru so sodelovale ženske, ki so jemale več različnih zdravil: kvetiapin, olanzapin, aripiprazolom, risperidon, klozapin in haloperidol.

Dejstva:

·         Večina žensk, ki  v nosečnosti jemlje antipsihotike rodi zdrave otroke

·         Najpogostejša korelacije uporabe antipsihotikov v nosečnosti je povezana s potrebo po posebni negi v enoti intenzivne neonatalne nege

·         37% otrok prizadene ena izmed oblik respiratornega distresa

·         15% otrok je imelo simptome odvisnosti 

Naslednji prispevek

Cepiva v nosečnosti

27 junija, 2014 0