Monday, July 15, 2024

Strokovnjaki iz Velike Britanije so potrdili, da imajo ženske, pri katerih je bila opravljena apendektomija, večji reproduktivni potencial, kot ženske, katerim slepega črevesa niso odstranili.


Dr. Alan B. Copperman, primarij Oddelka za reproduktivno endokrinologijo Medicinskega Centra Mount Sinai v New Yorku, ki ni sodeloval v raziskavi, je rezultate označil za spodbudne.

»Vedno smo predpostavljali, da je apendektomija rizični dejavnik za plodnost. Raziskava je pokazala, da ni nujno, da je apendektomija ta, ki predstavlja tveganje,« je še dodal in opozoril, da osebno boljšega reproduktivnega zdravja ne bi povezal z apendektomijo.

Ob razlitju slepiča in težkemu vnetju male žličke, so nekatere raziskave govorile, da operativna odstranitev slepiča negativno vpliva na žensko plodnost, predvsem zato, ker lahko nastane brazgotina, ki poškoduje jajcevod.

»Številne pacientke so mislile, da bodo po apendektomijo postale neplodne. Ko sem priporočal raziskavo na to temo, se je pokazalo, da so dokazi za takšno predvidevanje zelo slabi,« je dejal dr. Sami Shimi, kirurg iz fakultete Dundee na Škotskem.

S svojimi sodelavci se je na podlagi podatkov svojih pacientk odločil izvesti raziskavo na temo. Raziskovalci so bili nad rezultati osupli.

»Bil sem presenečen nad podatkom, da so bile pacientke podvržene apendektomiji bolj plodne in imele več otrok. Ko sem videl rezultate sem si dejal: ‘O.K. nekje sem ga polomil’,« nadaljuje Shimi.

Prav zaradi osuplih podatkov se je ekipa odločila, da bo preiskala največjo svetovno elektronsko bazo medicinskih podatkov The General Practice Research Database iz Velike Britanije.

Po podatkih 7.6.2012 objavljenih v reviji Fertility and Sterility je v skupini 76.000 žensk, ki so bile podvržene apendektomiji, 39% zanosilo v prvih desetih letih po posegu.

Dvakrat večje število žensk, ki niso imele apendektomije, je zanosilo njih 28%. Čeprav je bilo spremljanje plodnosti žensk v tej skupini nekoliko krajše, je razlika v plodnosti ostala kljub upoštevanju starosti, uporabe kontracepcije, številu predhodnih hospitalizacij in ostalih dejavnikov.

Dr. Copperman pa je mnenja, da je potrebno rezultate jemati previdno. Kljub veliki bazi podatkov, pa se je potrebno prepričati tudi o ostalih dejavnikih, ki vplivajo na rezultate.

Dr. Shimi pa kljub temu nadaljuje z raziskavo. Prepričati se želi, ali govorimo o svojevrstnem fenomenu, ali pa pri ženskah z apendektomijo obstaja določena posebnost.

Novim spoznanjem na čast, pa se ženskam, ki morajo na operacijo slepega črevesa, ni potrebno bati za svojo plodnost.

http://youtu.be/MAppEy9Umcg

Naslednji prispevek

Uživanje orehov izboljša kakovost sperme

20 avgusta, 2012 0