Saturday, May 25, 2024
Najpogostejšo skrb za nosečnice predstavlja morebitna interakcija med številnimi kemičnimi substancami v eteričnih oljih in razvojem ploda. Pa je skrb osnovana na resnih temeljih?

Eterična olja za uporabo ali neuporabo v nosečnosti lahko enostavno razdelimo v tri skupine:
  • neprimerna za uporabo v nosečnosti
  • pogojno primerna
  • primerna

Neprimerna

Strupenim ali kako drugače nevarnim eteričnim oljem, se je bolje vedno izogniti in ne samo v času nosečnosti. Ta eterična olja so namenjena v terapevtske oz. zdravstvene namene in se  odmerjajo pod skrbnim nadzorom strokovne osebe. Najpogostejša nevarna eterična olja so: grenki mandelj, arnika, boldovec, buhu, kafra, cimet, koromač, origano, rutica, žajbelj, šetraj, zelena, tonka, pelin, hren…Pogojno primerna


Eterična olja, ki zahtevajo nekaj previdnosti (ne le v času nosečnosti) so: janež, korenčkovo seme, kumina, evkaliptus, komarček, peteršilj, timijan, pehtran, kurkuma, limonska trava, ožepek, brin, hmelj, nekatere vrste bazilike, muškatni orešček, poper, španski žajbelj…


Primerna


Pogosoto uporabljena in v normalnih pogojih predvsem varna eterična olja pa so: angelika, bazilika, breza, cedra, zelena, citronela, cipresa, jasmin, luštrek, majaron, melisa, meta, mirta, poprova meta, rožmarin, rman…
Kljub temu pa se je uporabi tudi nekaterim primernim eteričnim oljem (sivka, rinska kamilica in vrtnica) v prvem tromesečju nosečnosti, ko poteka aktivna organogeneza ploda, še posebej nosečnice z zgodovino predhodnega ali grozečega spontanega splava, bolje izogniti.
Eteričnim oljem iz prve skupine se je potrebno vedno izogniti, res pa je, da se jih tudi zelo težko kupi. Druga skupina se uporablja zgolj ob upoštevanju strokovno usposobljenega aromaterapevta in je zelo omejena s samim odmerkom, ter časovnim obdobjem.


Zakaj nekatera eterična olja lahko ogrozijo potek nosečnosti?


Kljub temu, da so eterična olja v mnogočem koristna in uporabna, lahko vsaj nekatera od njih vplivajo na biokemične procese v sami maternici, spet druga na delovanje celotnega endokrinega sistema, ali posamezno žlezo z notranjim izločanjem. Iz povsem razumljivih razlogov tudi raziskav, ki bi potrdile ali ovrgele  negativno interakcijo med posamezno kemično sestavo eteričnih olj in razvojem ploda ni, vendar veljajo splošni predpisi o posamezni toksični snovi in njenemu negativnemu vplivu na razvoj ploda.
Pri farmakološki sredstvih veljajo strogi pogoji in predpisi o zagotavljanju same kakovosti in prisotnosti aktivnih substanc v njihovih izdelkih, ki jih v laboratorijskih pogojih in samem proizvodnem procesu ni težko zagotoviti. Pri naravnih sestavinah kot je eterično olje, pa je kakovost izdelka odvisna od letine, okolja, proizvajalca, pridelave in destilacijskih postopkov. Podobno kot pri pridelavi vina, enake kakovosti enostavno ni moč doseči.


Uporaba


Koncentrirana eterična olja nikoli ne jemljemo peroralno. Tudi na koži vedno uporabljamo razredčena. V času nosečnosti je potrebno prilagoditi recepte in ponavadi zmanjšati število kapljic, na odmerek, ki je primeren za otroke (približno polovica odmerka za odrasle). V nosečnosti je aktivnost olfaktorne poti oz. bazičnih celic vohalnega epitelija veliko bolj občutljiva, tako, da se nižji odmerek kapljic ponavadi v zaznavanju vonja sploh ne pozna.


Najvarnejšo aplikacijo eteričnih olj vsekakor predstavlja razredčena suspenzija dozirana s pomočjo inhalatorja ali uprajalnika.


Nekaj uporabnih receptov za aplikacijo eteričnih olj v nosečnosti:

  • slabost – dve do tri kapljice ingverja ali zelene mete nakapljajte na vlažen robček, ter vdihujte hlape
  • edem  (otekanje rok ali nog) – v topli vodi razredčite štiri do šest kaplljic eteričnega olja sladke pomaranče, geranije ali grenivke in vtrite na prizadeto mesto
  • prebavne motnje – kapljico eteričnega olja zelene mete pomešajte s čajno žličko madljevega olja. S pomočjo susupenzije, v smeri urinega kazalca masirajte trebuh.

 Za uporabo v nosečnosti so varna še eterična olja: sivke, sandalovine, čajevca, mandarine, limone in kadila. Vedno uporabljajte naravna eterična olja in ne njihovih sintetičnih nadomestkov ali dišav.


V primeru družinske anamneze spontanih splavov ali ostalih težav (gestacijski diabetes, bolezni visokega krvnega tlaka) v nosečnosti aromaterapije ne priporočamo.
Ob vsaki uporabi kakšne od alternativnih metod lajšanja nosečniških simptomov, tudi aromaterapije, seznanite vašega ginekologa.

 
 

 

Naslednji prispevek

Fibromialgija v nosečnosti

4 septembra, 2015 0