Sunday, April 21, 2024

Raziskava je pri ženskah z opravljeno endometrijsko aspiracijo pokazala 83% višjo verjetnost rojstva živega otroka (41,8% proti 22,8%) in 70% višjo verjetnost klinične nosečnosti (49,4 proti 29,1). V kontrolni skupini so bile ženske podvržene placebo postopku.


Biopsija endometrija z aspiracijo skoraj nima vpliva na spontane splave (15,4% proti 21,7%) in nastanek večplodne nosečnosti (22,5% proti 25%). 77za postopek naključno izbranih žensk, se je pritoževalo nad bolečinami. V nosečnostih ni bilo zabeleženih večjih fetalnih malformacij.

Postopek, ki je bil izveden 7 – 14 dni pred načrtovano ovarijsko stimulacijo, vključuje vstavljanje ‘Pipelle’ – sukcije kirete skozi maternični vrat vse do vrha maternice, nato se izvede obrat in v zgornji tretjini maternice izvede aspiracija endometrija s ciljem njegove popolne odstranitve. Simulacijski postopek je vključeval 30 sekundno sušenje materničnega vratu z gazo.

Povezavo med aspiracijsko biopsijo endometrija in večje verjetnosti nosečnosti, so prvič opazili leta 2003. Soavtor dr. Wellington Martins pa pravi, da je to prva raziskava, ki je vključevala endometrijsko aspiracijo v času jemanja oralne hormonske kontracepcije, v sklopu priprav za oploditev z biomedicinsko pomočjo.

»Nobena predhodna raziskava ni preučevala postopka aspiracije endometrija med OHC predpostopkom, do sedaj smo imeli zgolj rezultate naravnega postopka. V našem centru OHC postopek uporabljamo pri vseh ženskah, ki so v postopku oploditve z biomedicinsko pomočjo,« je dejal dr. Martins (University of  Sao Paolo, Brazilija).

Raziskava je zajela vse ženske, ki so bile podvržene IVF postopku in ne samo pacientke z neuspešnimi predhodnimi implantacijami; večina sodelujočih je imele najmanj dva neuspešna embrio-transferja.

Aspiracija endometrija je najverjetneje povezana z vnetjem, saj poškodba endometrija privede do povečanega izločanja citokina, interleukina, rastnega dejavnika in dendritičnih celic, ki sodelujejo pri implantaciji embria.

Drugi mehanizem bi lahko vključeval izboljšano sinhronizacijo med endometrijem in implantiranim embriom. »Pri IVF postopku večja količina estrogena izboljšuje kakovost endometrija. Poškodbe ali procesi regeneracije vplivajo na zorenje in na ta način dosežejo boljšo sinhronizacijo,« je dejal dr. Martins.

Glede na to, da so opaženi vidno boljši rezultati pri postopkih, ki vključujejo endometrijsko aspiracijo, dr. Martins pravi, da postopek priporoča vsem pacientkam, ki obiščejo njihovo kliniko.

Naslednji prispevek

Resekcija črevesja pri edometriozi poveča plodnost

18 decembra, 2013 0