Saturday, May 25, 2024

Aspirin ali dva, ki ga mati zaužije za znižanje visoke telesne temperature ali glavobola, doječemu otroku vsekakor ne škodi, stalna izpostavljenost majhnim odmerkom acetilsalicilne kisline pa je lahko tudi doječemu otroku škodljiva (Findlay 1981).  


V številnih evropskih državah se doječim materam, zaradi možnega razvoja Reyevega sindroma, jemanje aspirina odsvetuje. Reyev sindrom je sicer zelo redko bolezensko stanje, ki prizadene možgane in jetra. Najpogosteje so ga opazili pri otrocih, katerih virusna obolenja so zdravili z aspirinom (NAOH, Erie County Departmant of Health).

Če smo povsem objektivni moramo zapisati, da zaenkrat, zaradi povsem jasnih razlogov, še ni bilo izvedene raziskave, ki bi natančno določila absorbcijo in obseg akumulacije aspirina pri dojenčkih, prav tako niso bile izdelane in objavljene raziskave posledičnih zdravstvenih težav dojenčkov.

Kljub vsemu delovna skupina odgovorna za dojenje pri WHO meni, da je jemanje aspirina med dojenjem otroškemu zdravju nevarno (WHO 1988).

Za znižanje visoke telesne temperature ali lajšanja posledic glavobolov, ter drugih bolečin, je torej tudi med dojenjem bolje poseči po paracetamolu (Lekadol, Calpol, Coldrex,…)

Preberite še:

Aspirin v nosečnosti

Dojenje: prednsoti in slabosti

Kategorija:   Dojenje, Novice
Naslednji prispevek

Najpogostejše novoletne zaobljube

13 junija, 2012 0