Wednesday, April 17, 2024

Aspirin se je prvič pojavil 6. marca 1899-tega leta v Berlinu in takoj požel velik uspeh. Analgetik je postal svetovni standard pri zdravljenju glavobola, bolečin v udih, vročine in raznih vnetij.


Najbolj prodajan analgetik na svetu najdemo v vseh lekarnah več kot 80-tih državah na svetu. Če bi navadne 500 miligramske tablete postavili v vrsto, bi skupna količina acetilsalicilne kisline proizvedene v enem letu, omogočila verigo, ki bi 150 krat obkrožila svet.

V Sloveniji se je Aspirin pojavil že v 19. stoletju. Danes vemo, da ima preventivni zdravilni učinek pred možgansko in srčno kapjo.

Z acetilsalicilno kislino do Nobelove nagrade

Temelje čudodelnega Aspirina je postavil farmacevt prof. sir John R. Vane v začetku 70-tih let 20-tega stoletja. Pred tem je bilo o delovanju acetilsalicilne kisline, ki je glavna substanca Aspirina, zelo malo znanega. Vane je odkril, da so analgetski, antipiretski in protivnetni učinki te substance posledica preprečevanja sinteze določenih vezi prostaglandinov v telesu.

Njegovo odkritje je utrlo pot nadaljnjim raziskovanjem vseh aspektov bele tabletke, nekaj let kasneje pa mu je prineslo Nobelovo nagrado za medicino.

Iznajdba aspirina je posledica osebne tragedije. Mlademu znanstveniku dr. Felixu Hoffmannu je v enem od Bayerjevih laboratorijev v nemškem Wuppertalu kot prvemu uspelo sintetizirati kemijsko čisto in stabilno obliko acetilsalicilne kisline. Na ta način je bil ustvarjen prvi vsestranski analgetik, ki so ga takoj uporabili za zdravljenje Hoffmannovega očeta, ki je leta bolehal za težkim revmatizmom. V boju proti težki bolezni so mu zdravniki predpisovali natrijev salicilat, zdravilo grenkega okusa. Zahvaljujoč sinovemu odkritju se je veliko lažje spoprijemal s simptomi bolezni.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Vrnitev k vadbi je vedno dobrodošla

13 junija, 2012 0