Wednesday, February 28, 2024

Zdravniki diabetikom ne bi smeli predpisovati aspirina kot zdravila za preventivo pred srčnimi boleznimi, svetujejo škotski znanstveniki.


Raziskava na 1.300 ljudeh je pokazala, da jemanje aspirina pri ljudeh, ki nimajo simptomov srčnih bolezni ne daje pozitivnih preventivnih učinkov, ter sproža krvavitve v želodcu. Odkritje škotskih znanstvenikov je popolnoma nasprotno mnenju, da jemanje aspirina ščiti pred tveganjem srčne in možganske kapi. Strokovnjaki pravijo da obstajajo skupine, ki aspirin nujno potrebujejo, saj je učinkovit pri pacientih, ki so že doživeli srčni infarkt, ali pa so jim bolezen srčnih arterij pravkar diagnosticirali. Pri njih aspirin za 25% zniža tveganje nastanka srčne kapi.

BBC sporoča, da ima diabetes okoli dva milijona Angležev starejših od 40 let. Okoli 80% diabetikov umre zaradi posledic kardiovaskularnih bolezni, ki povzročajo srčno in možgansko kap.

Vodja raziskave, profesorica Jill Belch iz univerze Dundee opozarja na nevarnost jemanja aspirina, ki lahko povzroči krvavitve v prebavnem traktu.

Belch trdi, da zdravniki vse prepogosto predpisujejo aspirin, zato jih poziva o primernosti preventiven uporabe.

Profesor Peter Sever, strokovnjak za klinično farmakologijo in terapijo na Imperial Collegeu v Londonu pravi, da je bila raziskava pomembna saj potrjuje zaskrbljenost zaradi vse večjega predpisovanja aspirinov brez dokazov o njegovi pravi koristi.

Zdravniki pacientom priporočajo, da vseeno paniki ne podležejo in naj nadaljujejo z »aspirinsko« terapijo.

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Kmalu tableta za hujšanje?

13 junija, 2012 0