Monday, April 22, 2024

Raziskava, ki v kateri je sodelovalo 2.124 prostovoljcev je pokazala, da so enkrat mesečni večji odmerki acetilsalicilne kisline povezani s 26% nižjim tveganjem za rakom na trebušni slinavki, nižji odmerki pa celo s 35% nižjim tveganjem.


Prav zaradi rezultatov te raziskave znanstveniki zaključujejo, da bi lahko imel aspirin kemopreventivno delovanje proti raku na trebušni slinavki. Rezultati pa ne pomenijo, da je potrebno pričeti z vsakodnevnim jemanjem acetilsalicilne kisline. Zaradi stranskih učinkov, ki se pojavijo pri nekaterih ljudeh, pa se je pred jemanjem potrebno posvetovati s svojim zdravnikom.

Rak na trebušni slinavki je ena izmed najbolj smrtonosnih oblik karcinoma. Prvi simptomi se pojavijo šele takrat, ko so se maligne celice že razširile na druge organe. Da je bolezen še hujša, je raka na trebušni slinavki zelo težko zdraviti, saj je zelo trdovraten in odporen na kemoterapijo. Skupno petletno preživetje pacientov z diagnosticiranim rakom na trebušni slinavki je samo 5%.

Dejavniki tveganja so starost, prekomerna telesna teža, kronično vnetja trebušne slinavke (pankreatitis), diabetes, kajenje in pozitivna družinska anamneza genetskih sindromov, ki povečujejo tveganje rakavih obolenj.

Rak na trebušni slinavki sicer ni tako zelo pogosto, tako da je absolutno tveganje dokaj nizko.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice