Thursday, April 25, 2024

Ljudje, ki pogosto uživajo aspirin redkeje obolevajo za rakom na debelem črevesu. Nova raziskava Harvardske medicinske šole, Splošne bolnice Massachusetts in Inštituta za rak Dana Farberja je pokazala, da imajo celo tisti, ki so za to obliko raka že zboleli, ob rednem uživanju aspirina večje možnosti preživetja.  


Raziskava je pokazala, da se je pri pacientih z rakom na debelem črevesu, ki so pred in po diagnozi redno pili aspirin, v nasprotju s tistimi, ki aspirina niso uživali, smrtnost znižala za tretjino. Pacienti, ki so začeli aspirin uživati po postavljeni diagnozi, so beležili še boljše rezultate.  

V raziskavi je sodelovalo 1279 pacientov in pacientk, ki so zboleli za nemetastaziranim oziroma lokaliziranim rakom. Razvoj bolezni so v povprečju spremljali 12 let.  

Aspirin lahko prepreči in upočasni širjenje črevesnega raka

V Bayerju pravijo, da se takšna naključna klinična testiranja niso prijela za potrditev poteka zdravljenja v medicini.  

Verodostojnost dobljenim rezultatom daje dejstvo, da zdravniki poznajo biološki mehanizem po katerem lahko aspirin prepreči rast in upočasni širjenje črevesnega raka, predvsem glede na to, da je večina kancerogenih tumorjev na črevesju pozitivna na ciklooksigenazo-2, oziroma COX-2, encim, ki ga ne najdemo na zdravem debelem črevesu.  

Ta encim se razširi pod določenimi pogoji, aspirin pa je inhibitor tega encima. V času raziskave so znanstveniki analizirali tumorje podskupine 459 pacientov, pri katerih je bilo potrjeno, da je jemanje aspirina dalo veliko boljše rezultate.

V tej skupini je bila uporaba aspirina povezana s kar 62% nižjo smrtnost v primerjavi s pacienti, ki so pili aspirin in so imeli tumorje brez, ali s slabo izraženim encimom COX-2.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Optimizem ohranja zdravje

13 junija, 2012 0