Thursday, May 23, 2024

Pljučna embolija je okluzija ene ali več pljučnih arterij s trombi, ki se tvorijo kjerkoli v telesu, najpogosteje v velikih venah spodnjih udov ali medenici. Dejavniki tveganja so stanja, ki otežujejo vrnitev venske krvi, ter še posebej pri bolnikih s hiperkoagulabilnim krvnim stanjem, privedejo do poškodbe endotela krvnih žil ali njegove disfunkcije.


Najpogostejši simptomi pljučne embolije so nenaden pojav dispenje, pleularna bolečina v prsih, kašelj, v težjih primerih sinkopa ali kardiorespiratorni zastoj. Znaki so nespecifični in vključujejo tahipnejo, tahikardijo in poudarjen drugi ton nad pulmonalnim ustjem.

V primerjavi s splošnim prebivalstvom, imajo bolniki s težjo obliko astme devetkrat višje tveganje za nastanek pljučne embolije, bolniki z blago ali zmerno astmo pa okoli 3,5 krat višje tveganje.

Zdravila za blaženje astmatičnih simptomov, znana kot peroralni kortikosteroidi, so potencialni dejavniki za razvoj pljučne embolije.

Po besedah strokovnjakov so rezultati ponudili pomembne klinične implikacije, glede zavesti, da se morajo zdravniki pri astmatikih zavedati višje verjetnosti pojava pljučne embolije.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Antibiotiki proti trdovratnemu kašlju neučinkoviti

24 decembra, 2012 0