Saturday, May 25, 2024

Čeprav so nekateri atipični antispihotiki odobreni za zdravljene omenjenih bolezni, jih zdravniki predpisujejo tudi ob neodobrenih indikacijah.


Atipični antipsihotiki nisi nenevarna zdravila, saj lahko povzročajo prekomerno telesno težo, diabetes in srčne bolezni. Po drugi strani pa so precej dražji od starejših konvencionalnih antipsihotikov.

V ZDA so omenjeni atipični antispihotiki v letu 2008 predstavljali kar 5% stroškov za zdravila. Najbolj znani se skrivajo pod komercialnimi imeni risperidon, olanzapin, kvetiapin in aripiprazol.

Nekatere zdravnike skrbi povečana uporaba atipičnih antipsihotikov pri zdravljenju bipolarne motnje in depresije, saj ni dokazov, da je ta skupina zdravil dovolj varna in učinkovita, po drugi strani pa je ta medikamentna terapija precej draga. Uporaba teh zdravil hitro narašča, cenejše terapije, ki so sicer dobro sprejete, pa potisnila v kot.

Zdravljenje depresije z atipičnimi antipsihotiki se jemljejo za krepitev antidepresivnega učinka, čeprav obstajajo še druge opcijo kot npr. predpisovanje drugega cenejšega in enako učinkovitega antidepresiva. Prav tako ni nobenih kliničnih dokazov, da so atipični antipsihotiki učinkovitejši od drugih terapij zdravljenja depresije.

Raziskovalci so opazili, da zdravniki predpisujejo uporabo najnovejših medikamentnih terapij, čeprav ne prinašajo velike prednosti. Še vedno obstaja zdravniška miselnost, da so najnovejša zdravila boljša zdravila.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Kdaj ženskam opeša spomin?

13 junija, 2012 0