Wednesday, April 17, 2024

Antibiotik iz skupine makrolidnih antibiotikov lahko povzroči abnormalnosti v električni aktivnosti srca, kar lahko podaljša QT interval in sproži redko vrsto aritmije t.i. torsade (torsades de pointes).


FDA poudarja, da se tveganje nanaša na paciente, ki imajo na EKG zapisu že podaljšan QT interval, nizko vsebnost kalija ali magnezija, počasno srčno akcijo ali pa že jemljejo zdravila proti motnjam srčnega ritma. Starejši pacienti in srčni bolniki so v kombinaciji z azitromicinom, bolj dovzetni za nastanek srčne aritmije.

FDA zdravnikom svetuje, da se tveganje z azitromicinom postavi v primeren kontekst, vsaj tudi ostali makrolidni antibiotiki in nekatera nemakrolidna zdravila kot npr. fluorokinolon, lahko podaljšajo QT interval.

Opozorilo FDA o varnosti azitromicina je nastalo kot posledica rezultatov raziskave o vplivu azitromicina na srčne aktivnosti, farmacevtskega giganta Pfizerja. Raziskava je pokazala, da so imeli z azitromicinom zdravljeni pacienti v prvih petih dneh zdravljenja znatno višje tveganje smrti, kot pacienti, ki niso bili zdravljeni z antibiotiki.

FDA zahteva, da se v opis zdravila navede tveganje podaljšanja QT intervala in torsade de pointes. Več informacij o varnosti zdravila lahko poiščete na uradni strani FDA.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Kolike povezane z migreno

23 aprila, 2013 0