Thursday, June 20, 2024

Bakterijska vaginoza povzroča zelo neprijetne simptome o katerih pa smo že pisali. Največja skrb, ki pa jo povzroča bakterijska vaginoza pa je, ali lahko okužba negativno vpliva na potek nosečnosti in zdravje ploda. Nosečnost nosečnic z bakterijsko vaginozo se hitreje konča z rojstvom otroka pred predvidenim datumom poroda, ali so otroci rojeni z nižjo porodno težo, prav tako pa so v neonatalnem obdobju bolj dovzetni za različne zdravstvene težave. Hujše posledice bakterijske vaginoze se lahko pojavijo v obliki medenične vnetne bolezni, ki lahko povzroči težave s plodnostjo, ektopične nosečnosti in v hujših primerih tudi neplodnost.


Simptomi

Bakterijska vaginoza je pogosto zelo nesimptomatična bolezen. Pri večini žensk se simptomi torej sploh ne pojavijo, pri določenem odstotku žensk pa simptomi vključujejo:

  • Boleče uriniranje
  • Pekoč občutek med uriniranjem
  • Smrdljiv sirast vaginalni izcedek

Pri večni žensk se simptomi torej ne pojavijo, zato se bakterijska vaginoza pogosto zdravi že v razširjeni fazi bolezni, ko so že prizadeti drugi organski sklopi. Številne ženske se ne testirajo za spolno prenosljivimi boleznimi, pogosto to storijo šele ko bolezen napreduje v medenično vnetno bolezen, pri težavah z zanositvijo ali še huje, ob rojstvu bolnega otroka.

Bakterijska vaginoza se pogosto pojavi po splavih in ginekoloških operacijah. Pogostejša je pri HIV pozitivnih pacientkah. Za okužbo z bakterijsko vaginozo so bolj dovzetne pacientke okužene s klamidijo, herpesom ali gonorejo.

Kako ohraniti vaginalno zdravje med nosečnostjo?

Redno testiranje za spolno prenosljive bolezni in PAP test sta ključnega pomena za ohranjanje vašega zdravja v nosečnosti. Diagnoza in zdravljenje bakterijske vaginoze se v različnem stanju (neplodnost, nosečnost, nenosečnost) zahtevata drugačen pristop k zdravljenju. Redna testiranja pred, v in po nosečnosti bosta ohranjala vaše ginekološko zdravje in vas pravočasno usmerila v morebitno zdravljenje.

Naslednji prispevek

Seks ob koncu nosečnosti ne pospeši poroda

27 novembra, 2012 0