Friday, June 14, 2024

Temen in bolj gost urin lahko kaže na vnetje sečnih poti ali dehidracijo, isti simptom lahko, še posebej pri ženskah, kaže na višjo vsebnost kofeina ali nikotina v organizmu.


Zlatorumena barva

Normalna niansa urina je zlatorumena barva. Svetlo rumena barva se najpogosteje pojavi pri izločevanju večje količine urina. V tem primeru je količina seča višja od količine, ki jo telo potrebuje. Žeja lahko nastane kot posledica visoke telesne temperature, zunanje vročine, slane hrane, ter različnih bolezenskih stanj, kot je npr. diabetes.

Intenzivno rumena barva

Se pogosto pojavi ob jemanju antibiotikov za zdravljenje infekcij sečnih poti, ali ob jemanju zdravil za zdravljenje črevesnih zajedavcev. Intenzivno rumeno barvo povzroča tudi vitamin B2 – riboflavin.

Rumeno-oranžna barva

Je značilna ob manjšem izločanju urina. Količina izločenega seča je v tem primeru manjša zaradi znojenja, povišane telesne temperature ali dehidracije kot posledice bruhanja ali driske. Lahko je tudi posledica zvišane vrednosti bilirubina v seču in krvi. Bilirubin je rumen pigment, urobilinogen pa je pigment urina s poreklom bilirubina. Rumeno-oranžno barvo urina lahko povzročijo številna zdravila, med povzročitelje pa umeščamo še agrume in korenje.

Rožnato-rdeča barva

Rožnato-rdečo barvo urina lahko povzročijo nekatera živila: rdeča pesa, borovnice, nekatere vrste gob in sladkarije, ki vsebujejo anilin. Urin pa lahko obarva tudi kri t.i. hemoglobin ali mioglobin (pigment mišičnega tkiva). Povzročitelj je lahko prevelika koncentracija urata, sečne kisline s poreklom iz prehrane, ledvična insuficijenca in putika. Urin lahko v rdečkasto barvo obarvajo tudi nekatera zdravila: odvajala, nekateri antibiotiki, zdravila proti malariji in analgetiki.

Rjava barva

Rjava barva urna je lahko posledica vrste derivata hemoglobina, ki nastaja zaradi prirojene presnovne motnje, ali pa je izzvana z nekaterimi kemičnimi spojinami kot so nekateri analgetiki ali protivnetna zdravila. Poleg tega, pa rjavo barvo urina lahko izzove dedna presnovna motnja aminokislin.

Simptomov ne ignorirajte, lahko kažejo na resna obolenja!

Foto: Fotolia

Kategorija:   Novice, Splošno zdravje
Naslednji prispevek

Nevroni za zatiranje strahu

25 februarja, 2014 0