Tuesday, February 27, 2024

Ali je barvanje las v nosečnosti škodljivo ? To je pogosta misel, ki se poraja ženskam, ki si barvajo lase in želijo zanostiti ali pa so noseče.


Strokovnjaki priporočajo, naj se nosečnice za barvanje las odločijo šele po 12. tednu nosečnosti, saj je takrat možnost negativnih učinkov na plod manjša. Raziskave poročajo, da je pri nosečnicah, ki za barvanje uporabljajo barve z vodikovim peroksidom, zelo majhna verjetnost nastanka škode pri plodu, saj se peroksid zelo hitro metabolizira. Študije na ljudeh kažejo minimalno absorpcijo kemikalij skozi kožo in ne poročajo o negativnih učinkih na plod. Z izjemo  pri poškodbah lasišča (npr. opekline, odprte rane) je zelo mala verjetnost, da bi te kemikalije v veliki meri prehajale čez plasti kože in placento ter povzročile škodo.

KAJ MORAM VEDETI, ČE SE ODLOČIM ZA BARVANJE LAS MED NOSEČNOSTJO?

Pomembno je vedeti, da nosečnost lahko vpliva na teksturo las, kar pomeni, da lahko pride do manjše absorpcije barve, odtenek las po barvanju pa je lahko drugačen od pričakovanega. Ob barvanju las pa lahko tveganje za neželene učinke barve za lase zmanjšate z naslednjimi ukrepi:

  • nosite rokavice,
  • sledite navodilom, ki so priložene ob barvi za lase,
  • lase barvajte v dobro prezračenem prostoru,
  • pred nanosom na majhnem delu kože preverite, če ste morda alergični na barvo

ALI OBSTAJAJO ALTERNATIVNE MOŽNOSTI BARVAM ZA LASE?

Če se odločite, da si las vseeno ne boste barvali, vendar bi radi kljub temu ohranili negovan videz, so dobra alternativa prameni, prelivi za lase ali delno obstojne barve, kot je na primer hena. Pomembno je,  da se različnih barv ne meša, saj učinki produktov na plod zaenkrat še niso znani.

Kljub temu, da nekateri podatki poročajo o teratogenosti (škodljivem učinku snovi na plod) in karcinogenosti barv za lase, še vedno ni dovolj podatkov, predvsem zaradi etičnih razlogov, da bi s prepričanjem posplošili rezultate. Svetujemo racionalno rabo preparatov za lase in izogibanje pogostim in dolgotrajnim postopkom nanašanja barve za lase. Pred zanositvijo se še o barvanju las v nosečnosti posvetujte z zdravnikom.

 

Maja Mlakar

Kategorija:   Zdravje dojenčka