Monday, June 24, 2024

Leta so glavni dejavnik, ki določajo verjetnost uspešnega naravnega spočetja. V kolikor je vaš trud zaman, se čim prej posvetujte s svojim ginekologom.


»Moški se o težavah s plodnostjo ne pogovarjajo radi, prav zaradi tega se morata s partnerko čim prej oglasiti na pogovor in pregled k zdravniku. Le na ta način bo zdravljenje hitro in uspešno. Slabše rezultate beležimo pri parih, ki kadijo,« opozarja profesorica Geraldine Hartshorne.

Že po petindvajsetem letu verjetnost spočetja drastično vpade. Ženske, zaradi karier, finančne neodvisnosti ali enostavno ne najdejo primernega partnerja, nosečnost prestavljajo v kasnejša leta. Same se sicer zavedajo, da se z leti plodnost zmanjšuje, vendar se šele ko izkušnjo doživijo na lastni koži, zavedajo resnosti nastale situacije, opozarjajo raziskovalci.

Raziskovalci iz univerze Warwick v Londonu so izvedli raziskavo, s katero bi lahko določili za koliko se z leti zmanjša ženska plodnost. S pomočjo Nacionalnega inštituta za zdravje so prišli do naslednjih rezultatov:

  • Spolno aktivne do 25 let stare ženske, imajo v naslednjem mesecu 15% verjetnost uspešnega spočetja, če se s spočetjem trudijo šest mesecev.
  • Pri tridesetih letih možnost uspešnega spočetja pade za 13%, pri petintridesetih letih še za dodatnih 10%.
  • Raziskava je pokazala da po štiridesetem letu starosti po naravni poti zanosi zgolj ena od dvanajstih žensk, ki so se želele srečati z materinstvom.
Naslednji prispevek

Zamrzovanje oocitov ni več eksperimentalna tehnika

6 februarja, 2014 0