Monday, April 22, 2024

Biti starš je eno najlepših poglavji v življenju vsakega slehernika. Otroci, njihova navihanost in raznovrstnost različnih prigod so zagotovilo za vsakodnevni spontan nasmešek. Z otroki pa ponavadi pridejo tudi skrbi in ovire, ki večini predstavljajo težko prehodno potovanje in to ne glede koliko knjig ste prebrali, koliko nasvetov absorbirali in filmov pregledali. Ne belite si glave, čisto vsi starši smo se srečali z enakimi izzivi.Starševstvo je dolgotrajna in trnova pot polna vzponov in številnih padcev. Lastne življenjske izkušnje pa so mnogo boljši učitelj kot številne diplomske naloge študentov psihologije na temo vzgoje otrok. Vsak otrok je zgodba zase, zato je težko upoštevati nasvete, ki s karakterjem vašega otroka nikakor niso kompatibilni. Obstaja pa nekaj splošnih nasvetov, ki vam bodo pomagali ustvariti avtoriteto, spoštovanje, ter seveda ljubeč odnos, ki bodo vašega otroka uspešno popeljali skozi vse pasti življenja.

Ljubezen

Skozi življenje boste spoznali veliko stvari, ki vam pri vašem otroku ne bodo najbolj všeč. Načina kako se obnašajo ali govorijo pa zagotovo nista povod, da svojemu otroku obrnete hrbet. Tudi poreden otrok mora vedeti, da ga imate radi. Poskrbite, da bo vaš otrok v vsakem trenutku vedel, da ga imate ne glede na razočaranje in jezo radi.

Ne lažite

Do svojih otrok bodite iskreni, kar pa ne pomeni, da jih morate obremenjevati z vašimi vsakodnevnimi težavami, ambicijami, strahom in razočaranji. Vsega vsemu so le vaši otroci in ne življenjski sopotniki.

Bodite njihov vzornik

Otroci več pozornosti namenjajo vašemu delu in manj vašim predavanjem. Kmalu bodo ugotovili, da so vaše besede prazne, če jih ne podprete s konkretnim delom. Če želite, da spremljajo vaše življenjske nasvete ne ostanite samo pri besedah, ampak jih podkrepite z dejanji. Želeli ali ne, ko bodo vaši otroci odrasli se bodo zgledovali po vas, ali pa bodo iskali partnerja, ki vam bo karakterno podoben. Spoštujte in izpolnite vse obljube, zdravo se prehranjujte, bodite telesno aktivni, ukvarjajte se s stvarmi, ki vas osrečujejo, imejte radi in spoštujte svojo partnerko.  

Ne pričakujte popolnosti

Vsi starši svojim otrokom želimo najboljše, vendar otroci, kot vsi ljudje, tudi grešijo. Eden izmed načinov, kako postati še boljši mladenič ali mladenka, je formula učenja na lastnih napakah. Svojim otrokom dovolite da so otroci, oprostite jim nagajivost in napake, tako vam bodo lažje oprostili vaše.

Poslušajte

Njihovim besedam namenite potrebno pozornost, ne dovolite si, da njihove besede izstopijo iz drugega ušesa. Posvetite jim svojo pozornost. Tudi če imate dober odnos boste tako lažje absorbirali signale, ki bi jih drugače preslišali. Na ta način jim nudite podporo in tolažbo v trenutku, ko je to najbolj potrebno.

Nikoli jih ne podcenjujte

Vaši otroci potrebujejo podporo in ne kritiko. Življenje jih bo dovolj zasmehovalo, poniževalo in sramotilo, tako da tudi v šali ne uničujte njihove samozavesti. Upoštevajte zlato pravilo: Do drugih se obnašajte tako, kot želite, da se drugi obnašajo do vas.

Smejte in zabavajte se

Življenje je polno ovir, vzponov in padcev, nekateri pa kljub temu uživamo v dragocenih trenutkih s svojimi otroci. Pokažite jim, da stiska ne more preprečiti vašega uživanja v  življenju. Vsakodnevne skrbi naj vas ne odvrnejo od smeha, plesa in petja z vašimi otroci. Življenje je prekratko, otroci pa hitro odrastejo. Njihovega otroštva ne potratite za razmišljanje o vaših finančnih in drugih težavah.

Spoštujte njihovo izbiro

Mogoče ste vzornik, kar pa ne pomeni, da kar delate vi, radi delajo tudi vaši otroci. Če ste pravnik ni nujno, da mora otrok kopirati vašo izbiro. Ker smo različni pustite otroku izbor poklica, ki ga veseli in osrečuje. Spoznajte kaj vašega otroka dela posebnega in po čem se razlikuje od drugih otrok. To je eden izmed najbolj zabavnih trenutkov očetovstva.  

Preberite še:
Moj otrok gre v vrtec
Otroci in televizija
Komu bo podoben otrok
Čustveni razvoj
Drugačni otroci

Kategorija:   Novice, Vzgoja
Naslednji prispevek

Olimpijci naj se izogibajo rokovanju

13 junija, 2012 0