Monday, June 24, 2024

V kolikor dobro poznate svoje telo in spremembe, ki se dogajajo v periodnem času kot so napihnjenost, občutljive dojke in vaginalni izcedek, vas menstruacija težko preseneti. Podobno je z ovulacijo, vendar vidne simptome ovulacije opazi zgolj petina žensk.


Prepoznajte ovulacijo

Nekatere ženske bolečo ovulacijo opisujejo kot nežno zbadanje v jajčnikih, spet druge jo primerjajo z menstrualnimi krči. Bolečina se ponavadi pojavi na eni strani trebuha. Med povprečnim 28 – dnevnim menstrualnim ciklom, ovulacijo pričakujemo med 13 in 15 dnem, računajoč od nastopa prvega dne menstrualne krvavitve. V tem obdobju se okrepi ženski libido, vsebnost testosterona se dvigne za 30%. Pri nekaterih se neposredno pred ovulacijo pojavi napetost v dojkah. Napetost je rezultat vpliva hormonov, ki organizem pripravljajo na morebitno nosečnost.

Merjenje bazalne temperature skozi nekaj menstrualnih ciklov seveda pripomore pri predvidevanju ovulacije. Merjenje bazalne telesne temperature je prva stopnja. Merimo je vsako jutro preden vstanemo, pred tem moramo spati vsaj štiri ure. Med ovulacijo se vaša telesna temperatura dvigne za približno pol stopinje Celzija.

Bolečina

V kolikor vas spremljajo boleče ovulacije imamo nekaj predlogov:

  • Popijte dovolj tekočine. Za krče je lahko odgovorna dehidracija.
  • Pripravite si toplo kopel, ki sprošča in umiri bolečino.
  • Če veste kdaj nastopi ovulacija, neposredno pred ovulacijo vzemite blag analgetik

Trajanje bolečine

Pred ločitvijo jajčeca iz jajčnika je membrana jajčnika zelo napeta, kar povzroča pritisk in bolečino. Tekočina in kri, ki se sproščata med ovulacijo, lahko povzročata nelagodje, intenzivnost bolečine pri vsaki posameznici niha, lahko pa traja nekaj ur, ali celo nekaj dni.

Kategorija:   Nosečnost, Ovulacija
Naslednji prispevek

Cepljenje nosečnic proti gripi

21 januarja, 2014 0