Thursday, June 20, 2024

K funkcionalnem vzroku pripisujemo naravne procese, ki se dogajajo v maternici koncem menstrualnega cikla in ko njihova intenzivnost preraste običajno. Z izžemanjem funkcije rumenega telesa (corpus luteum – CL) in fiziološkega padca vsebnosti hormona rumenega telesa ob koncu menstruacije, nastopita vazokonstrikcija (oženje žil) krvnih žil in ishemija (nezadostna prekrvavljenost) maternične sluznice, pospremljena s sproščanjem prekomerne količine prostaglandinov tipa F2alfa, ki pripeljeta do močnih kontrakcij (krčev) maternice. Drug razlog močnim bolečinam označujemo kot organski razlog in ga razumemo kot organsko bolezen nastanka bolečih menstruacij. Najpogostejši organski razlogi so endometrioza, polip maternice, miom, krčenje materničnega vratu in njegove malformacije.
 


Zdravljenje

V primeru funkcionalnega vzroka uporabimo selektivno blokado biosinteze prostaglandina F2alfa v majhnih dozah in sicer dan pred pričakovano menstruacijo: acetilsalicilno kislino (Aspirin junior), kot tudi ketoprofen (Ketonal, Knavon), diklofenak (Naklofen, Voltaren), ibuprofen (Brufen, Neofen, Naproksen (Naprosyn)). Zelo dober učinek dosežemo tudi z kontracepcijskimi tabletkami, pri čemer svetujemo tabletke z močnejšo hormonsko komponento. Povsem nov način zdravljenja dismenoreje predstavlja nitroglicerinski obliž. Njegove neželene stranske učinke (nitroglicerinski glavobol) istočasno zdravimo z ibuprofeni. V primeru organskega vzroka, zdravljenje določimo ob rezultatu raziskave. V večini primerov gre za kirurško terapijo (odstranitev polipa, mioma, žarišča endometrioze).
 

Alternativno zdravljenje

Sprememba prehranjevalnih navad ima neverjeten pozitiven vpliv na zdravljenje bolečih menstruacij. Prenehanje uživanja mlečnih izdelkov, sladoleda, svežega sira in jogurta, pozitivno vplivajo na menstruacijo. Točen razlog škodljivega delovanja mlečnih izdelkov na nastanek bolečih menstruacij ni znan, predpostavlja pa se, da uporaba rastnih hormonov, antibiotikov in pesticidov v prehrani krav interferira z metabolizmom ženskih spolnih hormonov v črevesju (vpliv na črevesno floro in enterohepatično recirkulacijo estrogena). V prid omenjeni predpostavki omenimo to, da organsko proizvedeno mleko ne škoduje materničnemu tkivu. Prehrana, ki se svetuje pri dismenoreji je prehrana, ki uravnoteži metabolizem eikosanoidov, kombiniran z odgovarjajočo količino vitamina B6 (100 mg/dan), magnezija (3×100 mg/dan) in vitamina E (3×50 mg/teden).
 

Prehrana, ki uravnoteži metabolizem eikosanoidov:

• Uživajte manj rafiniranih ogljikovih-hidratov (keksi, biskviti, sladkarije, bel sladkor, kruh in peciva iz bele moke).
• Omejite ali popolnoma prenehajte uživati meso in jajca (rdeče meso in rumenjak vsebujeta veliko količino arahidonske kisline, ki vpliva na nastanek prostaglandina F2alfa).
• Izogibajte se izvorom maščobnih kislin in hidrogeniziranega rastlinskega olja, kot npr. margarina, rastlinska mast…
• Kot dopolnilo k prehrani uživajte živila bogata z omega 3 maščobnimi kislinami.
 

S čim še lahko lajšamo menstrualne bolečine?

Mnogim ženskam pomagajo tudi druge metode: masaža, joga, homeopatija, akupunktura in uporaba zdravilnih zelišč. V kitajski medicini menstrualne motnje zdravijo, sami motnjo imenujejo stagnacija jeter, s spremembo prehranjevalnih navad in mešanico zdravilnih zelišč z imenom Xiao Yao Wan. Dobro homeopatsko zdravilo je tinktura zelišča grozdne svetilke (cimicifuga racemosa). Nenazadnje, tudi manj stresa znižuje vsebnost adrenalina in posledično hormona prostaglandina F2alfa. Gledano s psihološke strani, so prav notranja trenja zaradi odraščanja, še posebej pri pojavi prve menstrualne krvavitve dejavniki, ki še dodatno povzročajo stres že v tako stresnem obdobju kot je puberteta. Prav te dejavnike pa krivimo za nastanek funkcionalne dismenoreje.


http://youtu.be/uQNBSVTdNGs

Literatura:

1. Sultan C, Jeandel C, Paris F, Trimeche S. Adolescent Dysmenorrhoea. Endocr.
2. Harel Z. Biro FM, Kottenhahn RK, Rosenthal SL. Supplementation with Omega-3-Fatty Acids in the Management of Dysmenorrhea in Adolescents. Am J Obstet Gynecol
3. Weissman AM, Hartz AJ, Hansen MD, Johnson SR . The natural history of primary dysmenorrhoea: a longitudinal study.

Kategorija:   menstruacija, Novice
Naslednji prispevek

Sterilizacija

13 junija, 2012 0