Friday, December 8, 2023

Nekaterim otrokom prvi zobje zrastejo že zelo zgodaj, spet drugim komaj pri petih letih, vsem pa je skupna dvo in polletna rast, dokler vsi mlečni zobje ne zapolnijo ustne votline. V času rasti zob se na čeljustih dogajajo številne spremembe. Dojenčkova spodnja čeljust je takoj po porodu majhna in pomaknjena nazaj, da dojenček lažje sesa, v fazi rasti zob pa nadoknadi velikost in raste, ter se razvija hitreje kot se bo kadarkoli v kasnejšem življenjskem obdobju. Raziskave so pokazale, da rast zob nemalokrat spremlja povišana temperatura, slab in nemiren spanec, prekomerno slinjenje, otroci so nerazpoloženi, jokavi, ter iščejo dodatno pozornost in tolažbo staršev. Dlesni malčkov so napete, zato v usta tlačijo prstke in grizljajo vse kar jim pride pod roke. Zobki, ki se prebijajo na plan, iritirajo dlesni, ki se vnamejo in otečejo.


Rast zob pa ni vedno kriva za slabo voljo otroka: zamašen nosek, bolečina v ušesih…, zato ne oklevajte in otroka peljite k zdravniku, zaradi rasti zob se ne oboleva.

Kako pomagamo?

Svojemu otroku lahko pomagate tako, da mu za grizenje daste čvrst predmet, npr. korenje, jabolko, prepečenec… Hladni obkladki ali hrana bosta za nekaj časa ublažila bolečino: poskusite s kašico in igračkami za grizenje. Hrana in igračke ne smejo biti zmrznjene, ker se lahko prilepijo na dlesni ali ustno nebo. Vedno več staršev posega po ustnih analgetikih, čeprav ni prav nobenih dokazov, da zares pomagajo. Starejši trdijo, da lahko bolečino ublažimo tudi s trenjem dlesni.

Pazite na otrokove zobke, preventiva je pol zdravja. Pazite na prehrano, poskusite se izogibati sladkarijam in gaziranim pijačam.

Kategorija:   Novice, Rast in razvoj
Naslednji prispevek

Kako se razvijata dvojčka?

13 junija, 2012 0