Wednesday, April 24, 2024

Najbolj slikovit opis je leta 1974 podal ameriški igralec, znan po svojih komičnih vlogah, Jack Lemmon: »Bolečine v križu so prehude, vzamem tableto proti bolečinam, potem me prične dreti zgaga, ki povzroči nespečnost. Ko zaužijem tableto proti nespečnosti padem v depresijo in ponovno dobim bolečine v križu!«


Resnična slika je na žalost veliko bolj resna. Nekontrolirano jemanje protibolečinskih zdravil lahko povzroči resne zdravstvene težave.

Prav zaradi tega, zdravniki analgetike predpisujejo vse redkeje in pacientom priporočajo malo potrpljenja. Zdravljenja, ki smo jih nekoč pripisovali alternativnim metodam (avtosugestija, joga ali meditacija), se v večjih medicinskih centrih po ZDA, po raziskavi objavljeni v New England Journal of Medicine, že leta uspešno uporabljajo pri zdravljenju kroničnih bolečin. 36% pacientov z bolečinami v križu, 27% z glavoboli in 26% z drugimi vrstami kroničnih bolečin, svoje bolečine uspešno blaži brez uporabe analgetikov.

Strokovnjaki trdijo, da vsak človek razvije svoj sistem nadzora bolečin. Bolečine se pod nadzorom možganov najlažje kontrolira s tisoč let starimi terapijami: avtogeni treningi, sproščanje ali z enostavnim placebo učinkom, ki brez nezaželenih stranskih učinkov dvigujejo bolečinski prag.

Seveda pa je jemanje tablet neprimerno hitrejša rešitev. Fakiri, guruji in jogiji pa trdijo, da se moč bolečinskega nadzora prične skupaj z ozaveščenostjo svojega telesa, šele potem z nadzorom njegovih funkcij.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Ali so pozimi spočeti otroci pogosteje avtistični?

13 junija, 2012 0