Monday, April 22, 2024

Spinalno manipulativno zdravljenje je terapevtski postopek, ki se s sopomenkami imenuje tudi manipulacija, manualno zdravljenje, manualna medicina ali kiropraktika. Osnovni princip tega zdravljenja je uporaba ročne tehnike, da bi se izvedla manipulacija, trakcija, globoka masaža ali spodbujanje vratnega predela hrbtenice in obhrbteničnih struktur.


Vratna hrbtenica je kot celota najcelovitejši del gibalnega sistema. Vrat sestavljajo različne kostne, mišične, sklepne, vezivne, živčne in žilne strukture, nameščene na razmeroma majhnem prostoru, ki so med seboj v neposrednem stiku. Prav zaradi anatomskih značilnosti vratu je izvor bolečine lahko lokalen ali oddaljen. Bolečina je prenesena iz drugih oddaljenih anatomskih struktur, iz katerih bolečinska vlakna vstopajo v hrbtenjačo na istih mestih kot iz vratu in so sorodnega embrionalnega izvora. Natančna anamneza, celovit pregled in pravilna razlaga bolnikovih simptomov in znakov nas privedejo do prave diagnoze.

Pri bolniku z bolečino v vratu in zatilju opravimo najprej splošni pregled (inspekcija, palpacija, perkusija in avskultacija), pregled muskuloskeletnega sistema vratu in nevrološki pregled vratu. Vedno pregledujemo slečenega bolnika, sede ali stoje in pri tem primerjamo prizadeto stran z neprizadeto. Pregledujemo glavo, vrat, zgornji del prsnega dela  hrbtenice, ramenske sklepe in zgornje ude. Iz tako dobljenih podatkov se lahko že osredotočimo na področje, za katero smo ugotovili, da je prizadeto. Istočasno pa moramo seveda upoštevati, da je hrbtenica kot celota nedeljiva enota, saj po uspešnem zdravljenju težav v predelu vratu lahko začutimo vzporedno bolečino v križu in obratno.

TRD VRAT

Trd vrat ali tortikolis spremlja huda bolečina vratu, ki se ji pridruži zaščitni mišični krč. Do bolečine v zatilju pride zaradi pritiska na drugi vratni živec, ki potek med prvim in drugim vratnim vretencem, med katerima ni diska. motnja nastane največkrat zaradi zagozditve živca med vretenci, tako da so ta vretenca blokirana. V tem stanju je gibanje glave omejeno in najmanjši poskus spremembe položaja vratu izzove silovito bolečino. Včasih se bolečinam v vratu pridruži še vrtoglavica, brnenje v ušesih, težave s spominom, pomanjkanje koncentracije, težave z vidom in drugo. Pri vseh takih težavah je kiropraktični poseg zelo uspešen.

Okvare v spodnjem delu vratne hrbtenice so mnogo pogostejše kot okvare v zgornjem delu. Tu sta zlasti prisotni osteohindroza in spondiloza, ki sta vzrok zožitvi medvretenčnih odprtin. Te okvare so zelo pogoste in povzročajo neprijetne bolečine, ki so lahko stalno prisotne ali pa se pojavljajo kot rahla motnja pri premikanju vratu ali pa le v določenih položajih. Prav tako so lahko trajne ali pa se pojavljajo sunkovito kot krajši ali daljši boleči krči.

Bolečine vratnega dela hrbtenice, med katere spada tudi tortikolis, so lahko posledica nepravilnega položaja pri delu, napačne lege med spanjem, obrata med spanjem ali nenadnega zasuka vratu. Prav tako jih lahko povzroči prometna nezgoda, pri kateri smo pretrpeli nenaden udarec od zadaj in s tem sunkovit premik vratu. Mraz, vlaga in prepih tudi vplivajo na nastanek mišičnih krčev, s tem da tegobe samo še povečajo.

Nasvete kako premagate bolečine v vratu in zatilju preberite na Utrinek.si

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Ženska dnevno nase nanese 515 kemikalij

13 junija, 2012 0