Saturday, February 24, 2024

Kolikokrat je bolečina prekinila vaš spanec in kolikokrat ste posegli po analgetikih? Napihnjenost in bolečina v želodcu sta vaša največja prijatelja? Naj vas vsaj malo potolažim, niste osamljeni. Vse več ljudi se srečuje z bolečinami v želodcu in težavami povezanimi s prebavo. Bolečino povzroča vsakodnevni stres, ki mu botrujeta solna kislina in bakterija stomach.  


V kolikor občutite topo bolečino, ki s časom postaja pekoča, ter se pojavlja pred, ali po dnevnem obroku je čas, da obiščete zdravnika interne medicine, ki vas bo po potrebi poslal na dodatne preiskave. Prav tako bi morali opraviti dodatne preiskave v primeru izgube telesne teže, pogostega bruhanja, ali napihnjenosti.  

Odločili smo se poiskati odgovore na številna vprašanja povezana s čirom (ulkus), gastritisom in GERB-om.  

Vse pogosteje se omenjene težave pojavijo pri ženskah, kar lahko povezujemo z vse pogostejšim uživanjem alkohola, kajenjem in stresom. Včasih so moški zbolevali pogosteje, v današnjih dneh pa se je bolezen uravnotežila v razmerju 1:1. 

Čir lahko postane maligen

Želodčna razjeda se najpogosteje pojavlja skupaj s cirozo jeter, endokrinimi motnjami (hipertiroza – povečano izločanje hormona ščitnice), pogosto pa jo povzroča tudi povečan vnos kreatinina.  

Bolečina pri duodenalnem ulkusu (dvanajsterniku) se najpogosteje pojavlja ponoči. Ta razjeda, ki se v večini pojavi pri mlajših, je pogostejša od želodčne in v glavnem nikoli ne prehaja v karcinom.

V najboljšem primeru vam bo zdravnik diagnosticiral gastritis, ki ga je mogoče omejiti še preden postane ulkus, v najslabšem primeru pa karcinom želodca. V izogib bolečinam se je potrebno odreči vsem svojim slabim navadam .

Zdravniki odsvetujejo kajenje, pitje alkoholnih in gaziranih pijač, kave in uživanje začinjene hrane. Na koncu se pacienti sprašujejo, kaj jim sploh še ostane, vendar je dobro vedeti, da vse navedeno samo pospešuje bolečino v želodcu. 

Brez panike, tudi če je prvo zdravljenje neuspešno

Pri gastroskopskem pregledu zdravnik vzame bris želodčne sluznice, ki ga izpostavi bakterijskemu testu. V kolikor je vzrok bolezni bakterija Helicobacter pylori, se predpiše terapija v kombinaciji z antibiotiki in blokatorji encima protonska črpalka (Controloc, Nexium).  

Pomembno se je zavedati, da antiinflamatorni antirevamtiki (Voltaren, Brufen in Ketonal), zaradi poškodb trebušne sluznice, povzročajo akutni in kronični gastritis. V kolikor želite bolečino ublažiti, raje posezite za paracetamoli (Lekadol, Neofen). Čeprav večina meni, da je Lekadol zgolj zdravilo za učinkovito zniževanje telesne temperature, se ne sme zanemariti njegovo izvrstno analgetsko delovanje, pri katerem pa ne poškoduje želodčne sluznice.

Bakterije na določena zdravila pogosto postanejo imune, zato se vsakih šest mesecev zdravi z različnimi zdravili. V kolikor tudi v daljšem obdobju zdravljenje ne napreduje, se vzorec bakterije pošlje na antibiogram, kjer se potrdi na katero zdravilo bakterija reagira.

V kolikor bolezen ne povzroča bakterija, se zdravi z inhibitori protonske črpalke (Controloc, Nolpaza), anticidi (Gastal, Rupurut, Belomet) in blokerji kislinskega izločanja (Peptoran, Ranital, Famosan). 

GERB lahko pripelje do raka

Poleg duodenealnega in želodčnega ulkusa, ter gastritisa, med sorodne bolezni štejemo tudi GERB (gastroezofagealna refluksna bolezen), za katero so značilni številni simptomi nastali iz refluksne vsebine želodca in dvanajsternika v požiralnik, usta in dihalne poti. V tem primeru se pacientu odsvetuje pogosto prepogibanje, prenehanje kajenja, pitja alkoholnih, gaziranih pijač in kave je obvezno.

Do GERB-a prihaja zaradi disfunkcije sfinkterja (krožna mišica, ki ločuje spodnji del požiralnika in želodca), ki prepušča želodčno kislino v požiralnik. Zaradi nastanka kancerogenih lezij kot je Barretov požiralnik, je eden od treh glavnih povzročiteljev kroničnega kašlja. GERB se zdravi z zdravili, ki uravnavajo izločanje želodčne kisline, za zdravljenje pa se najpogosteje uporabljajo inhibitorji protonske črpalke in antacidi. 

Pozabite na Voltaren, Ketonal…

Pomembno se je zavedati, da antiinflamatorni antirevamtiki (Voltaren, Brufen in Ketonal), zaradi poškodb trebušne sluznice, povzročajo akutni in kronični gastritis.

V kolikor želite bolečino ublažiti, raje posezite za paracetamoli (Lekadol, Neofen). Čeprav večina meni, da je Lekadol zgolj zdravilo za učinkovito zniževanje temperature, se ne sme zanemariti njegovo izvrstno analgetsko delovanje, pri katerem pa ne poškoduje želodčne sluznice.

Preventivno zdravljenje za te bolezni ne obstaja, saj so večina genetsko pogojene, na razvoj pa dodatno vplivajo vplivi iz okolice.  

Iz za konec. Najvažnejše se je spopasti s stresom, ki smo mu priča v svojem vsakdanu, saj je le on glavni povzročitelj vseh težav povezanih z zdravjem želodca.
 

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Za vid ni dobro samo korenje

13 junija, 2012 0