Wednesday, May 29, 2024
13 junija, 2012

Bolezen mačje opraskanine

By 0 1402 Views

Pogostost bolezni in dejavniki tveganja


Najpogosteje zbolijo otroci in mladostniki s pogostimi stiki z mačkami, bolezen pa se lahko pojavi tudi pri osebah, za katere ni podatkov o stikih z živalmi.
 

Simptomi in bolezenski znaki


Tri do deset dni po nastanku mačje opraskanine se na mestu poškodbe pojavi rdeč mehurček, ki ima lahko v premeru tudi do nekaj centimetrov. Področne bezgavke otečejo, postanejo čvrste in včasih boleče na dotik. Kasneje se zagnojijo in iztekati prične gnoj. Bolnik se slabo počuti, izgubi apetit, pojavita se zvišana telesna temperatura in glavobol. Nekateri bolniki imajo tudi motnje vida, lahko pa pride tudi do okužbe in otekanja možganov z glavoboli in nezavestjo.

Spremembe na koži in bezgavkah izginejo po dveh do petih mesecih. Bolniki popolnoma ozdravijo.
 

Diagnoza

Zdravnik posumi na bolezen mačje opraskanine, če ima oseba, ki jo je opraskala mačka, več kot tri tedne povečane bezgavke. Diagnoza se potrdi z odvzemom vzorca krvi in določitvijo protiteles proti bakteriji Bartonella henselae.
 

Zdravljenje


Težave z bezgavkami se blaži z gretjem ali zdravili za lajšanje bolečin. Če se bezgavke zagnojijo, lahko zdravnik z iglo odstrani gnoj in tako omili bolečine. Za dokončno odstranitev bakterije lahko predpiše ustrezna protimikrobna zdravila (antibiotike).
 

Preprečevanje bolezni


Po stiku z mačkami si moramo temeljito umiti roke, kar zmanjša možnost okužbe.

Kategorija:   Bolezni
Naslednji prispevek

Akutno vnetje trebušne slinavke

13 junija, 2012 0