Thursday, July 18, 2024

Alzheimerjeva bolezen je najpogostejši vzrok demence. Približno 60 odstotkov vseh bolnikov z demenco ima Alzheimerjevo bolezen, je zapisano na spletnih straneh društva Spominčica – Slovensko združenje za pomoč pri demenci, nevladne organizacije katere namen je pomagati bolnikom in njihovim svojcem pri lajšanju posledic demence.


Alzheimerjeva bolezen večinoma prizadene starejše. Zanjo zboli od pet do deset odstotkov vseh starejših nad 65 let. Bolezen se lahko, čeprav precej redkeje, pokaže že pri 50 letih ali celo prej. Le 10 odstotkov bolnikov je ob pojavu bolezenskih znakov mlajših od 65 let. Z naraščajočo starostjo se hitro povečuje delež bolnikov z demenco. Med 80-90 let starimi je bolnikov z demenco 20-45 odstotkov. Kljub temu visoka starost še ne pomeni, da nam neizogibno grozi bolezen. Gre za neozdravljivo bolezen.

Leta 1907 je Alois Alzheimer opisal bolezen pri 51 letni ženski, ki se ni znašla v lastnem stanovanju, imela je spominske motnje in je bila sumničava. Opazil je tudi motnje govora, poimenovanja in razumevanja. Po štirih in pol letih je umrla. V bolničinih možganih je po smrti opazil značilne spremembe (senilne lehe in nevrofibrilarne pentlje), za katere
Zaradi kopičenja senilnih leh in nevrofibrilarnih pentelj odmirajo živčne celice. Možgani bolnikov pogosto tehtajo manj kot 1000 g v primerjavi z zdravimi, ki tehtajo 1300 g. Vzrok za nastajanje teh sprememb še ni znan. V možganih nekaterih bolnikov se kopiči aluminij v senilnih lehah, ki pa najverjetneje ni vzrok za nastanek bolezni. Virusna okužba tudi ni vzrok bolezni. Alzheimerjeva bolezen ni nalezljiva. Kaže pa, da kajenje in možganske poškodbe povečajo verjetnost za nastanek Alzheimerjeve bolezni.

Vir: www.24ur.com

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Našli "stikalo" za "izklop" strahu

13 junija, 2012 0