Monday, May 20, 2024

Papilomatoza in adenom na bradavicah (izrastki na bradavici)

Ti tumorji, ki včasih rastejo v notranjost bradavic, nastanejo z razmnoževanjem celic v zaključnem delu mlečnih žlez. Ko rastejo se kopičijo granulacije (grozdasti izrastki), ali pa se pojavi ulceracija (razjeda) na bradavici. Najpogosteje se pojavlja med 40-tim in 50-tim letom starosti ženske. Adenomi (benigni epitelijski tumor) se lahko napačno diagnosticirajo kot papilomatoza izpod areole (pigmentni obroček okoli bradavice), ki se ponavadi pojavlja globlje v dojki. Ti benigni tumorji se zdravijo v zelo redkih primerih. V kolikor pride do njihove rasti in spremenjenega videza, se kirurško odstranijo.


Kronični dermatitis bradavic (vnetje bradavične kože)

Sprememba se pojavlja v obliki rdečice na bradavici, zaznamujejo jo luske odmrle kože in pogosto srbenje. To benigno stanje je težko razlikovati od Pagetove bolezni bradavic. V kolikor se Pagetova bolezen izključi, kar ni vedno enostavno, zdravljenje prepustimo dermatologom.

Pagetova bolezen

Ta oblika bolezni se ponavadi pojavi kot rdeča površina na sami bradavici, ki se lahko razširi na areolo, ali celo na celotno površino dojke. Simptomi in sprememba so podobni ekcemu, luščenje kože in površinska razjeda na bradavici. Srbenje je pogosto prisotno, vendar ne velja za običajen simptom. Pagetova bolezen se pojavlja kot rezultat širjenja malignih celic skozi zaključno mlečno žlezo na bradavico pri raku na dojki. Bolezen zagotovo kaže, da se pod spremembo na bradavici, nahaja maligen tumor. Okoli 1-2% raka na dojkah se prikaže na ta način. Okoli polovica žensk s spremembo na bradavicah, ima otipljiv tumor na dojki, pri okoli 90% žensk pa se maligen tumor nahaja globlje v mlečnem kanalu.

V tem primeru zdravljenje zahteva obvezno biopsijo, če se izkaže da gre za maligen tumor pa terapijo, ki se jo poslužujemo pri vsaki drugi obliki raka na dojkah.

Kategorija:   Novice, Žensko zdravje
Naslednji prispevek

Otroci se naučijo deliti pri sedmih letih

13 junija, 2012 0