Saturday, April 13, 2024

»Nekatere bolezni neposredno ogrožajo naše zdravje, spet druge pa negativno vplivajo na življenjske pogoje,« opaža FAO, ki omenja virus H5N1 in H1N1, slinavko, mrzlico Doline Rift in steklino. Poleg njih omenjajo še številne druge nedavne epidemije.


»Posledice teh bolezni se občutijo na zdravju ljudi, živali in rastlin. Njeni globalni gospodarski stroški  se bodo v naslednjih desetletjih še močno povišali,« je dejal Juan Lubroth, glavni veterinar na FAO.

Leta 2001 je v Veliki Britaniji izbruhnila epidemija slinavke, ki je po ocenah FAO stala med 25-timi in 30-timi milijardami dolarjev.

Opozorilne grožnje so povezane z vse širšo urbanizacijo in velikim povpraševanjem po mesu, mleku in jajcih.

Leta 2008 so za potrebe človeške prehrane na svetu vzredili in pobili 21 milijard živali, ta podatek pa bi lahko do leta 2020 zrasel za 50%.

FAO v partnerstvu s Svetovno organizacijo za zdravje živali in Svetovno zdravstveno organizacijo predlaga strategijo »One Health«, ki bi učinkovito odkrivala in preprečevala nove bolezni.

Razpravljajo o merah za boljše prepoznavanje vzrokov bolezni pri vzreji živali, primernih eko sistemih, hitrejšega opozarjanja in odkrivanja, ocenjevanja socialnega in gospodarskega delovanja bolezni, ter seveda boljšega sodelovanja javnih, ter zasebnih služb.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Nove dojke po mastektomiji

13 junija, 2012 0