Tuesday, May 28, 2024

Raziskovalci so odkrili, da večji odmerki statinov, zdravil za zniževanje holesterola, lahko zmanjšajo število ljudi, ki doživijo srčno ali možgansko kap. V primerjavi s standardnimi odmerki je preventiva višja za 15%.


Raziskava je zajela rezultate 26 randomiziranih kliničnih raziskav, v katerih je sodelovalo 170.000 ljudi.

Odkrili so, da večji odmerki statinov za 13% znižujejo število smrtnih primerov povezanih z zdravjem srca in število srčnih kapi, ki se niso končale s smrtjo. Za 19% se zniža število pacientov, ki potrebujejo vgradnjo by-passa ali kakšno drugačno zdravljenje srčnih žil, za 16% pa se zniža število primerov možganske kapi.

Delovanje statinov je povezano z blokado jetrnih encimov potrebnih za proizvodnjo holesterola in tako pomagajo zniževati vsebnosti lipoproteinov nizke gostote (LDL), znanega tudi pod imenom slab holesterol.

Profesor Colin Baigent, z znane britanske Oxfordske univerze je pojasnil, da je odkritje pomembno predvsem za ljudi, ki so že doživeli srčno ali možgansko kap. S povečanim odmerkom statinov se kap redkeje ponovi.

Vzporedna raziskava objavljena v strokovni reviji Lancet pa je pokazala, da visoki odmerki simvastatina, najpogosteje uporabljenega zdravila iz skupine statinov, povečujejo tveganje stranskih učinkov.

Dr. Louise Bowman, ena izmed avtoric raziskave je dejala, da je slabost srčne mišice redek stranski pojav statinov, istočasno pa je potrdila, da je stranski učinek pogostejši pri ljudeh, ki uživajo višje odmerke statinov.

Prav zaradi tega je dr. Bowmanova dejala, da je najboljša kombinacija odmerka majhen odmerek zelo močnih statinov.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

HPV test na domu

13 junija, 2012 0