Wednesday, February 28, 2024

Rak na jajčnikih je znan kot tihi ubijalec, to pa zato, ker ga pogosto odkrijejo šele, ko bolezen že močno napreduje. Če pa je rak odkrit šele v zadnji stopnji, ga je težko ozdraviti.


Ameriške raziskave so pokazale, da 59 odstotkov žensk, ki so bile ob diagnozi stare med 30 in 60 let, živi vsaj še pet let. Od tistih, ki so bile ob diagnozi starejše od 60, pa je takih le 35 odstotkov.

Dednost je pomembna
Ta bolezen se redko pojavi pri ženskah, ki so mlajše od 30 let, če pa se, so možnosti za preživetje 79-odstotne. Hitrost okrevanja je seveda odvisna tudi od zgodnje diagnoze in vrste tumorja, vendar pa dr. John Chan z univerze Stanford misli, da so pomembni tudi nekateri drugi dejavniki. Največ bolnic (od 5 do 10 odstotkov) zboli zaradi dednih dejavnikov. Ker je ta bolezen povezana z delovanjem hormonov, je večja verjetnost, da za njo zbolijo ženske, ki so zgodaj stopile v puberteto in pozno v menopavzo, in tiste, ki niso imele otrok.
Raziskovalci pomembnih razlik med ženskami v rodni dobi, ki so jim obolele organe odstranili, in tistimi, ki so jim jih ohranili, niso našli.

V razvitih državah največ novih bolnic
Vsako leto je odkritih okoli 190.000 novih primerov raka na jajčnikih, 114.000 žensk pa zaradi te bolezni umre. Mednarodna agencija za raziskovanje rakavih obolenj (IARC) je sporočila, da je največ bolnic, ki zbolijo za tihim ubijalcem, v Skandinaviji, Vzhodni Evropi, Združenih državah in Kanadi.

Dr. Chan je v svojo raziskavo zajel 28.000 Američank, ki so zbolele za rakom na jajčnikih med letoma 1988 in 2001. Znanstveniki nadaljujejo raziskave bioloških in molekularnih razlik, ki bi lahko vplivale na večjo možnost preživetja v različnih starostnih skupinah bolnic.

Vir: RTVSLO

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Človek proizvaja morfiju podobno snov

13 junija, 2012 0