Wednesday, April 17, 2024


Seveda spoštujemo odločitev vsake posameznice, sami pa smo v praksi preverili prednosti in pomanjkljivosti, ki jih s seboj prinaša izbira plenic.

Nesporno je, da pleničke za enkratno uporabo privarčujejo čas in ne zahtevajo dodatne skrbi, zagotovo je tudi zmotno razmišljanje, da imajo uporabniki bombažnih plenic v dobi sušilnikov le-te razpete po celem stanovanju.

Sama tehnologija izdelave sintetičnih plenic se je bistveno spremenila. Vložki v predelu presredka vse bolj vpijajo dojenčkove izločke, po drugi strani pa je v njih prisotno vse več kemikalij, ki lahko iritirajo občutljivo dojenčkovo kožo. Sintetične pleničke pogosto povzročijo kožne spremembe, npr. neprijetne plenične izpuščaje. Pri dojenčkih z zelo občutljivo kožo tudi previjanje na vsaki dve uri, brez pomoči farmakoloških pripravkov, teh izpuščajev ne prepreči.

Pri bombažnih pleničkah pa je potrebno vložiti nekaj več truda in časa, v katerega moramo všteti tudi likanje. Likanje pleničk je nujno, vsaj se le na ta način uničimo najbolj trdovratne bakterije, ki so uspele preživeti cunami pralnega in vroč gejzir sušilnega stroja.  

Pri vseh razpravljalkah pa se poraja vprašanje finančne strpnosti. Tudi če upoštevamo čas in energijo vloženo v pranje, sušenje in likanje bombažnih plenic, so te v prednosti. Površen izračun je pokazal, da je uporaba bombažnih pleničk družinskemu proračunu za polovico bolj prijazna.

Na koncu se lahko samo vprašamo: ekonomičnost ali praktičnost? Odgovor na to vprašanje in odločitev, pa v popolnosti prepuščamo vsaki posameznici.

Preberite še:

Plenični izpuščaji
Dojenčkova koža
Nega popka
Atopijski dermatitis
Fotosenzitivnost

Kategorija:   Dojenček in nega, Novice
Naslednji prispevek

42% vprašanih podpira evtanazijo

13 junija, 2012 0