Saturday, June 15, 2024

Hranilne snovi, kot sta vitamin C in omega-3 maščobne kisline, so ključnega pomena za zdravje naši oči, trdi profesor Ian Grierson, eden od vodilnih znanstvenikov na oddelku za oftalmologijo univerze v Liverpoolu, poroča Daily Mail.


Preventivni pregledi pri oftalmologu so nujni, vsaj se le na ta način pravočasno odkrije očesna bolezen in prepreči propadanje vidnega polja, oziroma popolne izgube vida.

Profesor, kot vodilnega povzročitelja težav povezanih z vidom, vidi predvsem v neprimerni prehrani, ki pogosto pripomore k slabšemu vidu. Prav zaradi tega je sestavil popis živil, ki pripomorejo k boljšemu vidu in boljšemu zdravju naših oči.

Brokoli, špinača in blitva so pomemben vir dveh zelo nujnih pigmentov – luteina in zeaksantina, ki za jasen vid koristita mrežnici.

Več kot 115 kliničnih raziskav je pokazalo, da sta ti rastlinski molekuli pomembni za zdravje oči in nujni za kakovost vida. Zadnja raziskava, ki je potekala šest let, je odkrila, da lutein in zeaksantin pri preprečevanju slepote igrata ključno vlogo. 

Zeleno za zdrave oči

Na dan je potrebno zaužiti okoli 100g brokolija, špinače, ali blitve. S tem boste v organizem vnesli dovolj omenjenih rastlinskih molekul.

Odkar so znanstveniki iz University of Surrey dokazali, da jajca ne dvigujejo vsebnosti slabega holesterola v krvi, so le-ta vrnili na popis zdravih živil. Jajca so še posebno pomembno živilo, ki blagodejno vpliva na oči.

Rumenjak je prav tako bogat izvor luteina in zeaksantina. Z umestitvijo jajc na jutranji meni, boste za svoj vid naredili ogromno, trdijo strokovnjaki.

Strokovnjaki so uspeli dokazati, da obstaja povezava med uživanjem borovnic in boljšega vida ponoči. Celo piloti so v drugi svetovni vojni uživali borovnice in na ta način izboljšali svoj »nočni« vid. Laboratorijske raziskave so pokazale, da temno jagodičasto sadje vsebuje antocianine, ki pri določenih očesnih boleznih upočasnjujejo nastanek slepote.

Jagodičasto sadje in ribe

Druge raziskave so odkrile, da borovnice in temno jagodičasto sadje  krepijo kapilare, ki oči oskrbujejo s krvjo. Ker skozi celotno leto ni na voljo svežega jagodičastega sadja, lahko uživate tudi suhega.

Omega-3 maščobne kisline, največ jih najdemo v ribah, znižujejo tveganje za glavkom in druge očesne bolezni. Preprečujejo nastanek »sindroma suhega očesa«, ki nastane kot stranski učinek laserske očesne operacije.

Poleg tega, da omega-3 maščobne kisline pozitivno delujejo na zdravje oči, njeno delovanje povezujemo z vzpostavljanjem hormonskega ravnotežja, boljšim delovanjem možganov in zdravo kožo. Znanstveniki tedensko priporočajo dva do tri ribje obroke.

Oreščkasto sadje je bogato z vitaminom E, ki zmanjšuje nevarnost pred slepoto in očesne celice ščiti pred poškodbami, ki jih povzročajo UV žarki. Lahko jih uživate samostojno, ali v kombinaciji s polnozrnatim žitom.

Sveže sadje je odlično skladišče in vir vitamina C, ki je glavni protektor očesnega zdravja in zdravih oči. Poleg sadja se z vitaminom C bogatita še brokoli in rdeča paprika.
 

Kategorija:   Domača lekarna, Novice
Naslednji prispevek

Nasvidenje med zvezdicami

13 junija, 2012 0