Tuesday, May 7, 2024
Nekategorizirano
13 junija, 2012

Božična večerja

By 0 991 Views


Rukolina kremna juha

 

•    500 g rukole
•    1 srednje velik krompir
•    sok 1/2 limone
•    4 žlice olivnega olja
•    50 g parmezana
•    sol
•    beli poper v zrnu
•    1 droben suh čili
•    5 strokov česna
predpriprava
■ V loncu pristavimo in zavremo vodo za blanširanje rukole.
■ Rukolo očistimo, operemo in odcedimo.
■ Česen olupimo in narežemo na tanke lističe.
■ Čili drobno stremo.
■ Krompir očistimo, olupimo in zrežemo na kockice.
priprava
■ Rukolo stresemo v krop, v katerem jo blanširamo 2 minuti. Blanširano odcedimo.
■ V posodi segrejemo olivno olje, na katerem na hitro prepražimo česen, čili in krompir, da česen zadiši. Vse skupaj začinimo s soljo. Zalijemo z 1,5 litra vroče vode, zavremo in počasi kuhamo kakih 20 minut, da se krompir povsem zmehča.
■ Krompirju primešamo odcejeno rukolo. Vse skupaj zavremo, odstavimo in gladko razmešamo s paličnim mešalnikom. Nato juho pretlačimo skozi gosto cedilo, še enkrat pristavimo, začinimo s sveže mletim belim poprom in zavremo.

 

Pečena raca z jabolki

 

•    2,5 kg težka očiščena raca
•    2 čebuli
•    5 majhnih rdečih jabolk
•    40 g masla
•    4 dl čiste perutninske juhe
•    sol
•    črni poper v zrnu
•    majhen šopek peteršilja
•    1 žlička suhega timijana
predpriprava
■  Pečico segrejemo na 180° C.
■  Raco oprhamo pod tekočo vodo in obrišemo. Peruti odrežemo, potem pa raco dobro natremo z mešanico soli in sveže mletega črnega popra.
■  Čebulo olupimo in narežemo na kockice.
■  Eno jabolko olupimo, razkosamo na četrtine in narežemo na kockice.
■  Peteršilj drobno sesekljamo.
■  V skledi zmešamo nakockano čebulo in jabolko, 2 žlici sesekljanega peteršilja in timijan. Z mešanico nadenemo raco, odprtino pa zapremo z zobotrebci.
Priprava
■  Raco s prsmi navzgor položimo v globok pekač. Prilijemo 5 decilitrov vode, potem pa pekač z raco za 2 uri potisnemo v segreto pečico, da se zlato rjavo in hrustljavo speče. Med pečenjem jo pogosto prelivamo s pečenkinim sokom.
■  Pečeno raco vzamemo iz pečice. Najprej jo podolžno razpolovimo; iz nje poberemo nadev. Račji polovici razpolovimo še po širini, potem pa meso shranimo na toplo. Pečenkin sok odlijemo, pri čemer odcedimo nekaj odvečne maščob; gl. ideje.
■  V posodi segrejemo pol masla, na katerem na hitro prepražimo nadev. Prilijemo pečenkin sok in perutninsko osnovo, zavremo in počasi kuhamo 15 minut.
■  Preostala 4 jabolka operemo, razkosamo na četrtine in narežemo na centimeter debele rezine.
■  V ponvi segrejemo preostalo maslo, na katerem opečemo narezana jabolka.
■  Račje prsi z ostrim nožem narežemo na rezine, ostalo meso pa pustimo v kosu.

 

Kvašeni štruklji s kruhom

•    300 g ostre moke
•    1,25 dl mlačnega mleka
•    25 g masla
•    1 jajce
•    1 rezina belega kruha
•    3 žlice drobtin
•    21 g kvasa
•    sol

predpriprava
■  Mleko pristavimo in rahlo segrejemo.
■  V skodelico nadrobimo kvas, ki ga prelijemo z mlačnim mlekom in gladko razmešamo.
priprava
■  V veliki posodi pristavimo vodo za kuhanje štrukljev; vodo posolimo.
■  V skledo ali kotliček stresemo moko, mleko s kvasom, jajce in sol, potem pa z električnim ročnim mešalnikom vse skupaj zmešamo v gladko testo; gl. opombe. Pokrijemo ga s prtom ali z odejo, postavimo na toplo in pustimo vzhajati 30 minut.
■  S kruha obrežemo skorjico, sredico pa narežemo na kockice.
■  V ponvi segrejemo maslo, na katerem kruhove kockice zlato rjavo prepražimo. Vgnetemo jih v testo, pokrijemo in pustimo vzhajati še 15 minut.
■  4 čiste kuhinjske krpe razgrnemo in potresemo z drobtinami.
■  Vzhajano testo razdelimo na 4 dele, ki jih z dlanmi razvaljamo v svaljke, s premerom približno 4 centimetre. Vsak svaljek položimo na svojo krpo, potem pa jih zavijemo, povežemo in vložimo v soljen krop. Počasi jih kuhamo približno 35 minut; gl. okvirček.

 

Skutin božični kolač

•    500 g moke
•    200 g sladkorja
•    50 g sladkorja v prahu
•    250 g skute
•    230 g masla
•    180 g rozin
•    150 g mandeljnov
•    50 g citronata
•    50 g oranžata
•    2 jajci
•    1 pecilni prašek
•    1 vanilij sladkor
•    0,3 dl ruma
•    1 žlica drobtin
•    ščepec soli
•    ščepec cimeta
•    ščepec muškatnega oreščka
predpriprava
■  Rozine preberemo, temeljito operemo v vroči vodi, odcedimo in pokapljamo z rumom.
■  Oranžat in citronat drobno sesekljamo.
■  Skuto pretlačimo skozi žičnato cedilo.
■  Mandeljne drobno zmeljemo.
■  Moko skupaj s pecilni praškom presejemo v večjo skledo; gl. pojasnila.
priprava
■  V skledi penasto umešamo zmehčano maslo, potem pa po vrsti dodajamo sladkor, vanilij sladkor, jajci (gl. opozorila)  ter po ščepec soli, cimeta in muškatnega oreščka. Primešamo presejano moko s pecilnim praškom in pretlačeno skuto ter gladko razmešamo.
■  Nazadnje dodamo še mlete mandeljne, rozine ter sesekljana oranžat in citronat. Ugnetemo v gladko testo, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati 60 minut.
■  Pečico segrejemo na 175° C.
■  Tortni model s premerom 26 centimetrov ali model za šarkelj namažemo s preostalim maslom in potresemo z drobtinami. Nadenemo ga s pripravljenim testom in za 60 minut potisnemo v segreto pečico.

Preberite tudi: 

Praznična božična večerja