Tuesday, February 27, 2024

Kako, kje in pri komu se pojavijo?

Bolezen se najpogosteje pojavi pri otrocih in mladostnikih, pojavi pa se lahko v vsakem življenjskem obdobju. Prenašajo se z dotikom, spolnimi odnosi (kondilomi) ali z avtoinokulacijo, oziroma s prenosom virusa z enega mesta kože na drugo. Pri vsakemu posamezniku imunski sistem organizma določi razliko med trajanjem in intenzivnostjo bradavic. Virus se najpogosteje nahaja na vlažnih mestih npr. ob plavalnih bazenih, ter prostorih za tuširanje. Prenašanje virusa lahko zmanjšamo z rednim čiščenjem omenjenih prostorov, izogibamo se uporabi istih brisač, med plavanjem in tuširanjem pa bradavice prelepimo z obližem.  


Pri vrstah bradavic, ki se prenašajo s spolnimi odnosi, velja za edino zaščito varnega spolnega odnosa prakticiranje seksa z neokuženim partnerjem. Kondomi v tem primeru ne predstavljajo 100% zaščite.
 

Katere vrste bradavic obstajajo in kakšne so?

Po videzu in mestu na katerem se pojavijo delimo bradavice na:

•    Navadne bradavice (verrucae vulgaris)
•    Bradavice na stopalih (verrucae plantares)
•    Mladostniške bradavice (verrucae planae juveniles)
•    Koničaste bradavice (verrucae filiformes)
•    Koničasti kondilomi (condylomata acuminata)
•    Generalizirane bradavice (epidermodysplasia verruciformis)

Navadne bradavice:

 

Se pojavijo kot trdi vozlički na koži, so nepravilne oblike, rjave barve in velike do 1 cm. Čeprav se lahko pojavijo po celotni koži se najpogosteje pojavijo na rokah. Če zrastejo pod nohti zelo bolijo. Običajno se pojavijo v večjem število in se lahko pri ljudeh s slabšim imunskim sistemom razrastejo po celem telesu (generalizirajo).

Bradavice na stopalih:

 

Ta oblika bradavic se pojavi na stopalih kot samostojna izrastlina, ali kot večja skupina – mozaik. Najpogosteje se nahajajo na mestu največje obremenitve (peta in prsti), zato med hojo povzročajo bolečino.  

Mladostniške bradavice:

Niso tako izrazite. So rahlo privzdignjene, ploščate oblike, kožne, ali sivo-rumene barve. Ker se prenašajo iz enega mesta na drugo, se v glavnem pojavljajo v večjem številu. Pojavijo se okoli ust, na čelu in dlaneh.

Koničaste bradavice:

 

Pojavljajo se na vratu, obrazu, ustnicah in nosu. So ostre in tanke, pojavijo se kot samostojne izrastline, prav tako se lahko pojavijo v skupinah. Pri moških se pogosto prenašajo z britjem (avtoinokulacijo).

Koničasti kondilomi:

 

Imenujemo jih še genitalne bradavice. So mehke, podaljšane bradavice, neravne površine, ter rožnate barve. Nahajajo se na področju anogenitalne sluznice, zelo redko na sluznici ustne votline. Prenašajo se s spolnimi odnosi. Nekateri tipi HPV virusa, ki povzročijo to vrsto bradavic, lahko povzročijo karcinogene tumorje.

Generalizirane bradavice:

 

Gre za nenormalno reakcijo organizma, ki jo povzroči infekcija s HPV virusom. Reakcija organizma se deduje. Najpogosteje se bolezen, za katero je značilen pojav več izrastlin manjših od 5mm, pojavlja v otroških letih. Nahajajo se na rokah, podlakti, vratu, trebuhu in prsnemu košu.
 

Kako se zdravijo?

Zdravljenje je odvisno od tipa, števila in mesta na katerem se pojavijo bradavice. Najmanj dve tretjini bradavic v nekaj mesecih spontano izgine in ne pušča nobenih brazgotin, vendar se lahko pri 35% pacientov ponovno pojavijo.

Zdravljenje

Pri zdravljenju bradavic se najpogosteje uporabi krioterapija (zamrzovanje) s tekočim dušikom, elektrokoagulacija, ekskohleacija, lahko pa se jih premazuje z 10% raztopino salicilne ali mlečne kisline.

Kripoterapija velja za zelo hitro in učinkovito metodo odstranjevanja bradavic, čeprav je včasih za popolno odstarnitev potrebna ponovitev.

Elektrokoagulacija terapija z izmeničnim visoko frekvenčnim električnim tokom, ki se s pomočjo elektrode izvaja direktno na bradavico. Električni tok povzroča pregrevanje bradavice in jo s pomočjo visoke temperature tudi odstrani.

Ekskohleacija je kirurški postopek pri katerem s pomočjo ostre žličke bradavico odstranimo. Glede na to, da elektrokoagulacija in kripoterapija puščata brazgotine ju ne koristimo pri otrocih.

10% raztopina salicilne kisline in mlečne kisline povzroča luščenje bradavic. Na ta način se tudi odstranijo.

Pri zdravljenju kondiloma ali genitalnih bradavic moramo vedeti, da je le-to dolgotrajno. Zdravljenje je potrebno ponavljati, saj se bolezen pogosto vrača. Kondilome zdravimo lokalno, z vnosom podofilina, preparati interferona, krioterapijo, elektrokoagulacijo, laserjem, ali jih kirurško odstranimo.
Podofilin in preparati interferona se prejemajo direktno na izrastlino, ter se uporabljajo več mesecev. Te proizvode, zaradi možnosti poškodbe ploda, ne smemo uporabljati pri nosečih pacientkah.

Če se pri ženskah pojavijo kondilomi je potrebno razširiti diagnostiko in opraviti kolposkopijo s katero pregledamo vagino in maternični vrat, za identifikacijo tipa HPV virusa je potreben PAP bris. S temi pregledi želimo potrditi ali je prišlo do pojava cervikalne intraepitelne neoplazije (CIN), ki lahko preide v raka na materničnem vratu. Prav zaradi tega so pomembni redni ginekološki pregledi.

Kategorija:   Bolezni, Novice
Naslednji prispevek

Izberite kopalke, ki vam resnično pristojijo

13 junija, 2012 0