Monday, July 15, 2024
12 maja, 2019

BREZ ZAPLETOV NA ZADNJIH SEDEŽIH: KAKO DOLGOTRAJNO VOŽNJO SPREMENITI V ZABAVNO?

By 0 1052 Views

Verjetno pred vsako vožnjo s svojim otrokom upate, da bo minila brez večjih zapletov. Sploh, če nameravate na cesti preživeti uro ali celo več, se bojite, da bo otrok od dolgčasa postal slabe volje, da ne bo želel biti prevezan, da ne bo sedel pri miru, da bo vsemu temu na koncu sledil glasen jok. Če je otrok v avtomobilu več, pa kar hitro nastopijo različna nagajanja, ščipanja in prepiri. Verjemite, da vaša slaba volja in nečimrnost ne bosta pomagali – spodaj vam predstavljamo vam pristop, ki deluje.


Če so otroci že malce starejši, jim predstavite svoja pravila. Vzemite jih resno, otrokom ne dajajte občutka, da jih podcenjujete. Skupaj napišite pravila, ki se jih vsi držite (na primer ne vpijemo, ne brcamo, ne ščipamo ipd.).

Takšno neprimerno vedenje izvira iz otrokovega dolgčasa. Ne more več sedeti pri miru in početi ničesar, zato išče pozornost. Dati mu morate nekaj, da ga zamotite. Pri tem so odlična ogrinjala, ki jih obesite na zadnjo stran sprednjega sedeža ter jih napolnite z različnimi igračami.

Poslušajte otroško glasbo oziroma glasbo, ki jo otrok pozna. Pojte z njim ali pa mu zavrtite zgoščenko s pravljicami.

Ne pozabite na različne besedne igrice, ki se jih lahko igrate skupaj z njimi. En naj si zamisli neko stvar, pove prvo črko, drugi pa naj ugotavljajo besedo. Dobra igra je tudi ”Nadaljuj poved”, kjer vsak povedi dodaja eno besedo, ali pa se zgolj zabavajte z oponašanjem živali.

Oblecite udobna oblačila in pred vožnjo v avtomobilu slecite otroka.

Med daljšo vožnjo se, če je možnost, večkrat ustavite.

 

Še zadnje, na pot vzemite prigrizke in jih dajajte otroku. Pazite, da niso mastni in polni sladkorja. Saj veste, če žvečimo, manj govorimo!

 

A. L.

Kategorija:   Obnašanje, otrok
Naslednji prispevek

Obsesivno kompulzivna motnja pri 3 letniku

16 maja, 2019 0