Monday, June 24, 2024

Novorojenčki bodo ustvarjeni iz genetsko modificiranih zarodkov, prejeli bodo DNK matere, očeta in darovalke. Terapija se imenuje in vitro oploditev treh staršev.


Terapija je zamišljena kot pomoč družinam z mitohondrijskimi boleznimi, neozdravljivimi boleznimi, ki se prenašajo po materini strani. Te bolezni vsako leto prizadenejo približno 6.500 otrok.

Po zelo burni in čustveni razpravi so poslanci ocenili, da imajo za tako pomembno vprašanje premalo znanja, kljub temu pa je spodnji dom britanskega parlamenta s 382 glasov ZA in 128 PROTI odobril uporabo tehnike imenovane mitohondrijsko darovanje.

Postopek omogoča intervencijo v procesu oploditve: izogniti se poškodovanemu mitohondriju (zadolžen za proizvodnjo energije znotraj celice) v celici, ki lahko povzroči dedne bolezni kot so usodne srčne bolezni, bolezni jeter, možganov, slepote in mišične distrofije.

Mitohondrij ima svoj DNK in se razlikuje od DNK celičnega jedra, ter ne vpliva na osebnostne lastnosti kot so barva las ali oči, videz in osebnost.

»Končno smo postavili temelj, ki bo ženskam omogočil neizmerljivo pomembno izbiro, postati mama brez tveganja dedovanja poškodovanega mitohondrijskega materiala,« je po glasovanja dejal Robert Meadowcroft, izvršilni direktor Kampanje mišične distrofije.

V odprtem pismu britanskim parlamentarcem  je 11 mednarodnih skupin, ki postopka ne podpirajo, tehniko treh staršev opisali kot zelo kruto.

Tehniko mora potrditi še zgornji dom parlamenta, pričakuje se priglasitev odločitve spodnjega doma.

Foto: lifesidenews

Naslednji prispevek

Ftalati povzročajo težave s plodnostjo

23 februarja, 2015 0