Saturday, June 15, 2024

Zaščitna ovojnica, natančneje proteini, ki se nahajajo v ovojnici, imajo nalogo, da možgane ščitijo pred škodljivimi snovmi, ki vanje prihajajo prek krvi. Poškodbe na možganih pa poškodujejo tudi proteine. Nova raziskava, ki so jo naredili na podganah je pokazala, da brokoli pomaga, da proteini še naprej opravljajo svojo funkcijo.Največjo vlogo pri tem ima sulforafan, ena od snovi, ki se nahaja v brokoliju pa tudi v drugi zelenjavi iz družine kapusnic.Brokoli proti rakavim obolenjem

Bokoli je bogat s številnimi antioksidanti, kot so karotenoidi, flavonoidi, fenoli, pa tudi snovmi, ki delujejo rakotvorno, na primer z indoli ter fenoli, in snovmi, ki razstrupljajo telo – izotiocianati. Zaradi vseh teh sestavin so brokoli ena izmed najbolj učinkovitih vrst zelenjave za zaščito pred rakavimi obolenji in boleznimi srca, verjetno pa tudi proti sivi mreni.
Z brocolijem tudi proti želodčni bakterijiZnanstveniki v Baltimoru so po večletnih raziskavah predstavili dokaze, da učinkovina v brokoliju imenovana sulforafan, ubija bakterijo Helicobacter pylori. V laboratorijskih poskusih so ugotovili, da sulforafan ubija celo debla bakterije, ki so že odporna na antibiotike. Poleg tega, da učinkovina v brokoliju preprečuje okužbo z bakterijo Helicobacter pylori, preprečuje tudi možnost razvoja želodčnega in črevesnega raka.


Vir: 24ur 

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Spanje in debelost

13 junija, 2012 0